Neobična ideja sa zanimljivom primjenom: Njemački inženjeri rade na dronovima za lov na ljude koji vrište

Dron koji može s velikom preciznošću detektirati vrisak ili viku i locirati osobu koja proizvodi te zvukove mogao bi imati zanimljive primjene.

Martina Čizmić | 09.06.2021. / 14:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dronovi su se proteklih godina dokazali u brojnim ulogama - od zabavne do profesionalne, a sad bi se mogli koristiti i za lov. Naime, grupa njemačkih inženjera radi na dronovima koji bi bili opremljeni prilično neobičnom tehnologijom - mogli bi detektirati osobe koje vrište odnosno viču.

Iako nam na pamet padaju različiti scenariji, inženjeri sa Fraunhofer instituta za komunikaciju, obradu informacija i ergonomiju (FKIE) ističu kako će njihovi dronovi lovci imati pozitivnu ulogu. Detektirat će osobe koje vrište ili viču u područjima zahvaćenima prirodnom katastrofom, kako bi lakše pronašli unesrećene.

Osimislili su poseban sustav mikrofona, koji su nazvali "Crows Nest Array", a koji bi trebao moći detektirati i izolirati pozive u pomoć te tako dovesti dron do unesrećene osobe.

Naš projekt još uvijek traje i predstoji nam mnogo testiranja. Već smo uspješno detektirali i locirali impulsivne zvukove i to veoma precizno, uz buku koju sam dron proizvodi, istaknula je voditeljica projekta i istraživačica na FKIE Macarena Varela. Testirat ćemo sustav na dronu u zraku kako bismo izmjerili impulsivne zvukove poput vrisaka, te obradili podatke različitim metodama kako bismo mogli procijeniti točan položaj izvora zvuka.

Ako se njihov projek pokaže toliko učinkovitim u praksi, kao što zvuči u teoriji, to bi moglo uvelike olakšati potragu za izgubljenim ili unesrećenim osobama. Pogotovo ako uspiju razaznati što su pozivi u pomoć, a što ambientalna buka i zvukovi u katastrofičnim situacijama.

Inače, njemački projekt i dosadašnji rezultati predstavljeni su na događanju koje organizira Acoustical Society of America.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti