Iako još uvijek svima velika misterija, znanstvenici su korak bliže prema shvaćanju kako ljudski mozak funkcionira, zahvaljujući 10 godišnjem istraživanju.

Naime, tim znanstvenika predvođen Katrin Amunts na istraživačkom centru Jülich u Njemačkoj, izradio je digitalnu mapu zvanu BigBrain koja prikazuje za sad najdetaljniju mapu mozga u povijesti. 

Znanstvenici su isjeckali mozak 65 godišnje starice u 7400 komada od koji je svaki tanji od jedne vlasi. Nakon toga koristeći se mikroskopima skenirali su svaki od 7400 djela, u što je utrošeno više od 1000 sati rada, a koji su generirali oko terabajt podataka.

Prikupljene podatke superračunalo smješteno u Kanadi i Njemačkoj godinama je obrađivalo nakon čega se napravila rekonstrukcija trodimenzionalnog prikaza. Kao rezultat, nastao je model mozga u ultra visokoj rezoluciji od 20 mikrometara, odnosno oko 50 puta detaljnije od prosječne slike nastale tradicionalnim slikanjem mozga — dakle dovoljno da se približimo i vidimo neurone.

BigBrain je samo dio cijelog projekta vrijednog 1.3 milijarde dolara kojim se želi izraditi simulator mozga, a koji bi mogao otkriti nove tajne našeg kompleksnog mozga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju