Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

Trojica znanstvenika nagrađena su Nobelovom nagradom za medicinu zbog iznimnog doprinosa u borbi protiv hepatitisa.

Hina/HJ | 05.10.2020. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu i Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za "otkriće virusa hepatitisa C". Znanstvenici su nagrađeni za "izniman doprinos" u borbi protiv hepatitisa, "velikoga globalnog zdravstvenog problema koji uzrokuje cirozu i rak jetre" širom svijeta, stoji u objavi švedskog Instituta Karolinska.

Zahvaljujući njihovom otkriću, danas su dostupni izuzetno osjetljivi krvni testovi za virus, a omogućen je i brzi razvoj antivirusnih lijekova, čime su spašeni milijuni života, komentirali su iz odbora za dodjelu Nobela. Naglašeno je kako “prvi puta u povijesti možemo izliječiti bolest, što ulijeva nadu da ćemo moći iskorijeniti virus hepatitisa C iz svjetske populacije”.

Alter je zaslužan za identificiranje treće vrste hepatitisa, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju. Osim zlatne medalje znanstveni trojac podijelit će i novčanu nagradu u iznosu od od 10 milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara).

Iz Svjetske zdravstvene organizacije predviđaju kako je trenutačno više od 70 milijuna slučajeva hepatitisa diljem svijeta, a od te bolesti godišnje umre oko 400 tisuća ljudi. Ovogodišnja nagrada ima posebnu vrijednost zbog pandemije koronavirusa jer se posebno naglašava važnost koje medicinska istraživanja i otkrića imaju za društva i ekonomije diljem svijeta, komentirali su na AP-u.

Nobelova nagrada za medicinu prva je od šest koje će se dodijeliti do 12. listopada, a to su nagrade za fiziku, kemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Nobelova zaklada otkazala je ovogodišnji tradicionalni domjenak, središnji dio proslave koji se održava u prosincu, a uručenje medalja i diploma neće se održati uživo u Stockholmu nego će laureatima biti uručene u njihovim domovima. Ovogodišnji dobitnici na proslavu će biti pozvani zajedno s laureatima iz 2021. godine, uz uvjet da pandemija do tada popusti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti