Noćas nas očekuje "krvavo crven vučji Mjesec". Evo kako ga i gdje možete vidjeti

"Krvavi Mjesec" naziv je za potpunu pomrčinu Mjeseca, a "vučji" jer se događa u siječnju.

Martina Čizmić | 20.01.2019. / 09:06

Potpuna pomrčina Mjeseca (Foto: ESA/CESAR–M.Castillo ) (Foto: ESA/CESAR–M.Castillo)

Zaljubljenici u astronomiju i istraživanje svemira noćas će moći uživati u pravoj poslastici - potpunoj pomrčini Mjeseca.

Iako će pomrčina najbolje biti vidljiva u zapadnoj Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi, uz malo sreće mogli bismo u njoj uživati i iz Hrvatske.

Cijeli događaj će trajati oko pet sati, dok će potpuna pomrčina, kad će Mjesec postati tamno narančast, oko sat vremena.

Potpuna pomrčina događa se kad Zemlja, u svojoj putanji, dođe direktno između Mjeseca i Sunca te tako smanji njegovu osvjetljenost. Kako se malen djelić Sunčeve svjetlosti odbija od Zemljine atmosfere, Mjesec će biti okupan crvenom svjetlošću te je zato poznat i kao "crveni Mjesec".

Iz Europske svemirske agencije, svima koji žele vidjeti ovu pojavu, savjetuju da na spavanje krenu ranije, kako bi se mogli ustati oko 4 sata ujutro i uživo pratiti cijelu pomrčinu.

Za najbolje promatranje potrebno je otići na mjesto s kojeg imate čisti pogled na zapad i sjeverozapad. U Hrvatskoj se početak pomrčine očekuje u 3:36 ujutro, a završetak oko 7:30.

Ovdje pogledajte kako bi pomrčina trebala izgledati iz Zagreba i u koje vrijeme.

Zanimljivo je kako se pomrčina događa u godini kad se obilježava 50 godina spuštanja prve ljudske posade na Mjesec - Apolla 11.

Iako su se Amerikanci okrenuli prema istraživanju Marsa, ESA i partneri planiraju misiju koja bi poslala ljude na Mjesec i nastavila istraživati ovaj prirodni Zemljin satelit.

Trenutno na Mjesecu boravi kineska letjelica Chang'e-4 koja obavlja cijeli niz eksperimenata na "tamnoj strani", ali bez ljudske posade.

Želite li snimiti pomrčinu, pogledajte nekoliko savjeta astrofotografa Miguela Péreza Ayúcara.


Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti