Zaljubljenici u astronomiju i istraživanje svemira noćas će moći uživati u pravoj poslastici - potpunoj pomrčini Mjeseca.

Iako će pomrčina najbolje biti vidljiva u zapadnoj Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi, uz malo sreće mogli bismo u njoj uživati i iz Hrvatske.

Cijeli događaj će trajati oko pet sati, dok će potpuna pomrčina, kad će Mjesec postati tamno narančast, oko sat vremena.

Potpuna pomrčina događa se kad Zemlja, u svojoj putanji, dođe direktno između Mjeseca i Sunca te tako smanji njegovu osvjetljenost. Kako se malen djelić Sunčeve svjetlosti odbija od Zemljine atmosfere, Mjesec će biti okupan crvenom svjetlošću te je zato poznat i kao "crveni Mjesec".

Iz Europske svemirske agencije, svima koji žele vidjeti ovu pojavu, savjetuju da na spavanje krenu ranije, kako bi se mogli ustati oko 4 sata ujutro i uživo pratiti cijelu pomrčinu.

Za najbolje promatranje potrebno je otići na mjesto s kojeg imate čisti pogled na zapad i sjeverozapad. U Hrvatskoj se početak pomrčine očekuje u 3:36 ujutro, a završetak oko 7:30.

Ovdje pogledajte kako bi pomrčina trebala izgledati iz Zagreba i u koje vrijeme.

Zanimljivo je kako se pomrčina događa u godini kad se obilježava 50 godina spuštanja prve ljudske posade na Mjesec - Apolla 11.

Iako su se Amerikanci okrenuli prema istraživanju Marsa, ESA i partneri planiraju misiju koja bi poslala ljude na Mjesec i nastavila istraživati ovaj prirodni Zemljin satelit.

Trenutno na Mjesecu boravi kineska letjelica Chang'e-4 koja obavlja cijeli niz eksperimenata na "tamnoj strani", ali bez ljudske posade.

Želite li snimiti pomrčinu, pogledajte nekoliko savjeta astrofotografa Miguela Péreza Ayúcara.