Oprez! Pretjerivanje s pucačinama može uzrokovati oštećenje mozga

Umjesto pucačina, znanstvenici preporučuju igranje 3D platformerskih igara te igre rješavanja zagonetki jer je dokazano da takve igre povoljno utječu na mozak.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.08.2017. / 14:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Video igre bilo kojeg žanra svakodnevno igra sve veći i veći dio populacije i upravo taj porast privlači veliku pažnju psihologa i neurologa koji žele vidjeti kakav utjecaj igranje igara ima na ljudski mozak.

Znanstvenici Gregory West i Véronique Bohbot u najnovijem istraživanju otkrili su da igranje pucačina dovodi do smanjenja sive mase u hipokampusu koji se nalazi u mozgu i ima veliku ulogu u prostornom pamćenju te utječe na raspoloženje.

U ovom istraživanju sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedni su morali 90 sati igrati shootere iz prvog lica (FPS), poput Call of Dutyja, Killzonea i Battlefielda, dok su oni iz druge grupe tijekom istog vremenskog razdoblja igrali 3D platformerske igre poput Super Mario 64. Zatim je svakome od sudionika uređajem za nuklearnu magnetnu rezonancu (NMR) snimljen mozak, a rezultati su pokazali da je kod grupe zadužene za igranje shootera došlo do smanjenja hipokampusa, dok je kod ispitanika u drugoj grupi došlo do povećanja istog.

Zašto je tako?

Većina pucačina u prvom licu pruža gameplay u kojem igrači na zaslonu imaju sve potrebne informacije: gdje trebaju ići, što raditi, kako nešto napraviti i sl.

"Mozak je tada u modu "autopilota", a budući da nema potrebe za pamćenjem bilo kakvih informacija vezanih za okruženje, hipokampus gotovo upoće nije aktivan", objašnjava West.

S 3D platformerskim igrama je puno drugačiji slučaj jer takve igre od korisnika zahtijevaju puno više virtualne navigacije i pamćenja prethodnih lokacija. Proces smanjenja sive mase gotovo je isti kao i kod mišića. Primjerice, dok idete u teretanu i svakodnevno ili barem triput tjedno trenirate, mišići će se razvijati, ali kada prestanete, dolazi do atrofije, odnosno smanjenja mišića.

Znanstvenike najviše zabrinjava činjenica da većinu igrača pucačina čine mlađi od 18 godina, čiji su mozgovi i dalje u razvoju, što osim problema u razvoju hipokampusa, može povećati i rizik za razvoj mentalnih bolesti.

West je naveo da je najbolje da okorjeli igrači pucačina i mladi povremeno odigraju i neku igru s otvorenijim svijetom i više istraživanja. No prije svega, preporučuje igranje isključivo platformerskih igara: "Ako bih nekome morao preporučiti neku videoigru, to bi bila 3D platformerska igra ili neka igra rješavanja zagonetki jer je dokazano da su takve igre dobre za mozak".

Naravno, ovo nije povod za bilo kakvu paniku, samo racionalno rasporedite vrijeme igranja određenog žanra i nemojte zaboraviti na offline život.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti