Ovo pametno ogledalo je 'najveći iPhone na svijetu'

Ogledalo koje je napravio inovator iz New Yorka bazirano je na Appleovom mobilnom operativnom sustavu iOS 10 te se na njemu mogu pokretati aplikacije za iPhone

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2016. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko mjeseci na YouTubeu objavljen je videozapis projekta korisnika koji je napravio pametno ogledalo koje izgleda najveći iPhone na svijetu. Na prvi pogled riječ je o običnom ogledalu, no kada se dodirne na njemu se pojave informacije o trenutnoj temperaturi, prognozi za sljedećih nekoliko dana i vremenu, a na njemu mogu se pokrenuti i brojne aplikacije poput Facebooka, Netflixa, Ubera i drugih. Tehnologija koja je korištena u ovom ogledalu bazirana je na Appleovom iOS 10 mobilnom operativnom sustavu te ima slično sučelje kao i telefoni ove kompanije. Tako se na njemu mogu pregledavati karte jednako kao i na iPhoneu/iPadu, putem posebnih aplikacija reproducirati glazba na povezane zvučnike i slično. Rafael Dymek, inovator iz New Yorka koji je napravio ovo ogledalo kaže kako u slučaju kašnjenja na dogovor, može jednostavno putem Facebook Messenger aplikacije s ovog ogledala poslati poruku prijateljima da kasni – naravno, čini nam se puno jednostavnije poruku poslati direktno s iPhonea, odnosno nekog drugog mobitela. 

Nakon 45 sekundi mirovanja, s ogledala nestaju aplikacije i informacije o vremenu tako da onda izgleda kao i svako drugo ogledalo, a za njegovo aktiviranje dovoljan je samo jedan dodir prstom po površini. Iako je, čitajući komentare ispod videozapisa na YouTubeu ovaj projekt zainteresirao mnoge koji bi u svojoj kući voljeli imali ogledalo koje pokreće Appleov mobilni operativni sustav, pitanje je kakvi su planovi Dymeka s ovim ogledalom te će vjerojatno sve ostati na razini osobnog projekta. Naime, kako je to napomenuo u opisu proizvoda na YouTubeu, sva prava za ovaj projekt poput iOS-a, dizajna, aplikacija, ikona i fontova pripadaju Appleu te ogledalo nije namijenjeno uporabi u komercijalne svrhe, a s ovim je projektom samo htio napraviti nešto korisno u čemu će uživati u svoja četiri zida. Tko zna, s obzirom na sve veću popularnost IoT (Internet of Things) uređaja, možda je s ovim projektom dao ideju Appleu u kojem bi mogli porazmisliti o ogledalu, ali i drugim uređajima koje će pokretati iOS 10.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti