Posljednje zbogom plastici u novčaniku uz m-novčanik

Čak je 73 posto korisnika kartica u Hrvatskoj iskazalo interes za plaćanja putem mobitela.

Martina Čizmić | 15.02.2019. / 15:28

Zaba m-novčanik (Foto: Zagrebačka banka)

Korisnici Zagrebačke banke više ne moraju razmišljati jesu li ponijeli novčanik ili ne. Ako imaju svoj pametni telefon sa sobom, mogu plaćati putem usluge m-novčanik unutar svoje aplikacije m-zaba. 

Širenje ove usluge na sve kartice (Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke) još je jedan korak prema napuštanju tradicionalnih, plastičnih kartica. Naime, prema istraživanju koje je nedavno agencija GfK napravila za Mastercard, čak je 73 posto korisnika kartica u Hrvatskoj iskazalo interes za plaćanja putem mobitela, dok se njih više od polovice izravno izjasnilo kako žele inovativne mogućnosti plaćanja – poput prislanjanje mobitela na POS terminale. U skladu je to i s globalnim trendovima prema kojima će do 2022. godine u Europi biti više bezgotovinskih transakcija od onih koje podrazumijevaju klasično plaćanje gotovinom.

U tržišnom okruženju koje se brzo prilagođava digitalnim promjenama, Zagrebačka banka i UniCredit su predani identificiranju i razvoju inovativnih proizvoda i usluga koji će donijeti stvarnu korist našim klijentima. Potrošači traže brzo, jednostavno i sigurno iskustvo kupnje, u skladu s njihovim načinom života i upravo je to ono što im ovom uslugom pružamo, poručio je Eugen Paić-Karega, član Uprave Zagrebačke banke.

Nova tehnologija omogućava plaćanje mobitelima na svim POS uređajima koji prihvaćaju beskontaktne Mastercard i Maestro kartice. Sama procedura plaćanja je iznimno brza, jednostavna i sigurna, a ne zahtijeva ni spajanje mobilnog telefona na internet. Proces plaćanja sličan je onom s konvencionalnim plastičnim karticama – dovoljno je samo uključiti zaslon mobitela te njegovu poleđinu približiti čitaču kartica, bez otvaranja aplikacije m-zaba. Kao i kod beskontaktnih plastičnih kartica, za iznose iznad 100 kuna potrebno je upisati PIN ili potpisati POS potvrdu. S m-novčanikom moguće je, isto tako, podizati i gotovinu na svim bankomatima koji podržavaju beskontaktnu tehnologiju. A kako bi korisnici m-zabe bolje upravljali svojim sredstvima omogućena im je usluga upravljanja dnevnim limitima po karticama, kada to sami žele.

Za plaćanje mobitelom potrebno je imati Android pametni telefon i aktiviranu m-zabu, a za pokretanje m-novčanika nije potrebno posjetiti poslovnicu. Kako bi se plaćanje uspješno izvršilo, nakon odabira kartice za plaćanje u sučelju m-zabe u pozadini se priprema virtualna kartica, a po primanju obavijesti da je spremna za korištenje, korisnik može plaćati na prodajnom mjestu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti