Prednosti i nedostaci Viber aplikacije na stolnom računalu?

S rastućom bazom od svojih 280 milijuna registriranih korisnika, Viber je definitivno postao ozbiljan igrač te izravna konkurencija Skypeu, WhatsAppu i dr. aplikacijama tog tipa. Postojanje klijenta za stolno računalo može biti samo plus. Iz tog razloga isprobali smo aktualnu verziju za PC, a u nastavku saznaje kako nas se dojmio.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 18.08.2014. / 14:45

Prednosti i nedostaci Viber aplikacije na stolnom računalu?

Danas, kad se vode bitke između raznih trenutnih dopisnika, svaka stavka je važna, pa tako i mogućnost instalacije klijenta na stolno odnosno desktop računalo. Na mobitelu, uživam koristiti Viber, navikao sam na njega i većina prijatelja ga koristi ili planira prijeći na ovaj moderni dopisnik. Čemu onda aplikacija za PC? Isprobali smo najnoviju verziju sa službenih web stranica te javljamo dojmove...

Prije nego započnemo bilo što, potrebno je instalirati Viber na pametni telefon, jer to je uvjet bez kojeg PC verzija neće raditi. Pretpostavljam da ga već imate instalirano, pa možemo odmah na sljedeći korak - direktno na službene web stranice. Odaberimo opciju "Viber for Desktop" i pojavit će nam se mogućnost odabira verzije ovisno o operacijskom sustavu; Windows, Mac ili Linux (Beta). Instalacijski alat će se ubrzo naći na vašem računalu - pokrenite ga i pratite upute. U jednom trenu upitat će vas broj mobilnog telefona, upišite ga i nastavite, a za koji trenutak na mobitel će vam stići poruka s PIN-om kojeg trebate unijeti. Ovime smo dovršili instalaciju; slijedi kratka sinkronizacija kontakata, poruka i povijesti poziva, a zatim smo spremni za uporabu.

Što nam se svidjelo na Viber za PC aplikaciji?

Prvo i očito, komfor velike tipkovnice. Mobitel je posve ok kada zatrebamo nešto na brzinu natipkati, ali kad čitavu večer provodimo dopisujući se s voljenom osobom ili poslovnim partnerom, ništa ne može nadmašiti poznatu i ugodnu tipkovnicu laptopa ili stolnog računala. Jednostavno, poželite tipkati do zore i poslati stotine poruka, što je izuzetno lako s Viberom za desktop. U razgovor možete pozvati i druge, čak do stotinu sugovornika! Osim tekstualnih poruka, tu je i opcija telefoniranja (posebna zanimljivost je mogućnost prebacivanja razgovora u tijeku, s PC-a na mobitel) te video poziva putem podatkovne veze i ugrađene web kamere (ugrađenu web kameru na laptopu program je uredno prepoznao, kao i mikrofon te zvučne izlaze). Ovo se čini kao naizgled bezazlena opcija, ali bi konkurentu Skypeu mogla ukrasti mlađu publiku. Od ostalih prednosti treba još navesti jednostavno te intuitivno korisničko sučelje; do opcija se dolazi lako a opet sve djeluje čisto i fokusirano na razgovor. Primljene datoteke se automatski smještaju u posebno pripremljen direktorij, što nam se prilično svidjelo - sjetite se samo koliko ste fotografija zaprimili na mobitel a zatim ih ručno slali na računalo? Treba još navesti i brojne emotikone i tzv. naljepnice odnosno stickere, u kojima će mlađa publika sigurno uživati.

Što nam se nije svidjelo na Viberu za PC?

Mobitel stalno nosimo s nama, a većina imamo postavljenu nekakvu vrstu zaštite protiv neovlaštenog ulaska (PIN, potezi prstom, kucanje u određenom slijedu itd.). Također, sama forma mobilnog uređaja omogućuje nam veliku privatnost. Sa stolnim računalom ili prijenosnikom to je rijetko slučaj, stoga je prava šteta što aplikacija nema nekakav oblik ugrađene zaštite - ovako ranjiva, pravi je pogodak za recimo, vaše cimere koji žele ubiti vrijeme. Šala je šala, ali ovakve situacije potencijalno mogu postati vrlo štetne ako netko preuzme vaš identitet ili jednostavno pročita pristigle poruke dok vas nema. Još jedna pomalo bedasta stvar su dvostruke notifikacije; recimo sjedite za računalom i stiže vam poruka, ali u isto vrijeme mobitel vibrira i pišti jer je i njemu stigla ista. Zamijetili smo i nedostatak opcije trenutnog statusa, kako na mobilnoj tako i na desktop aplikaciji. Zaista bi bilo zgodno imati mogućnost na jednostavan način obavijestiti prijatelje jesmo li raspoloživi za razgovor, zauzeti ili nešto treće (personalizirana poruka bilo bi odlično rješenje). Za kraj, treba spomenuti najveći nedostatak - obaveznu potrebu za mobitelom, nešto s čime konkurencija iz Facebooka i Skypea nema problema.

Zaključak

S rastućom bazom od svojih 280 milijuna registriranih korisnika, Viber je definitivno postao ozbiljan igrač te izravna konkurencija Skypeu, WhatsAppu i dr. aplikacijama tog tipa. Postojanje klijenta za stolno računalo može biti samo plus, a uključivanje svih bitnijih platformi u igru dodatno će senzibilizirati korisnike, posebice one s Maca ili Linuxa. Jasno je vidljivo kako su tvorci ovog softvera uložili priličan trud u izradu, ali prostora za poboljšanje još uvijek ima, stoga se veselimo budućim nadogradnjama.

Viber na Linuxu?

Iz nekog razloga, na službenim web stranicama naći ćemo isključivo DEB paket za 64 bitne platforme. Ovim potezom u startu su eliminirali dobar dio korisnika, ali naravno, onaj tko želi i nađe način. Možete preuzeti 32 bitnu verziju za Windows platformu te instalirati preko WINE-a. Osnovne stvari rade ali moguće da vas zasmetaju određene sitnice. Postoji još jedan zgodan trik - neovisno o vašoj distribuciji i paketnom formatu, preuzmite DEB paket sa službenih web stranica, otpakirajte ga i pokrenite Viber - trebao bi raditi jer su biblioteke statično kompilirane i uključene u (poveći) paket.

U komentarima javite kako vas se dojmio Viber za PC, te koje sve dopisnike koristite na mobitelu. Također, ne zaboravite podijeliti članak na društvenim mrežama!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti