Prodaje se originalni izvorni kod za World Wide Web, cijena prava sitnica

Dokument se sastoji od 9555 linija koda, među kojima se nalaze implementacija triju jezika i protokoli koje je osmislio Berners-Lee - HTML, HTTP i URI.

Martina Čizmić | 15.06.2021. / 15:21

Tim Berners-Lee (Foto: AFP)

Originalni izvorni kod za World Wide Web, odnosno dio interneta koji predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže, a koji je napisao Sir Tim Berners-Lee prodaje se na aukciji u aukcijskoj kući Sotheby's kao dio nezamjenjivog tokena. Početna cijena za dio koda iznosi samo 1000 dolara.

Prema podacima iz Sotheby'sa, dokument se sastoji od 9555 linija koda, među kojima se nalaze implementacija triju jezika i protokoli koje je osmislio Berners-Lee - HTML, HTTP i URI. Također, uključen je originalni HTML dokument koji daje upute ranim korisnicima weba kako koristiti aplikaciju.

Tim Berners-Lee britanski je računalni znanstvenik koji je 1989. godine osmislio World Wide Web (koji se inicijalno zvao Mesh, odnosno mreža), i to kao prijedlog upravljanja informacijama. Njegov tadašnji šef prijedlog je nazvao "nejasan, ali zanimljiv". No to nije obeshrabrilo Berners-Leeja. Već sljedeće godine napravio je aplikaciju u programskom jeziku Objective C na računalu NeXT, koju je nazvao "WorldWideWeb". Tme je revolucionirao dijeljenje i stvaranje informacija. Njegov izum često se uspoređuje, po važnosti, s izumom tiskarskog stroja u 15. stoljeću.

Zašto NFT? Pa to je prirodna stvar... kad ste računalni znanstvenik i kad pišete kod i to radite godinama. Čini se kao prava stvar da digitalno potpišem svoj autogram na potpuno digitalni artefakt, pojasnio je svoju odluku Berners-Lee.

Sir Timov izum stvorio je novi svijet, demokratizirao dijeljenje informacija, stvorio nove načine razmišljanja i komunikacije, ali i povezivanja, istaknula je Cassandra Hatton iz Sotheby'sa.

Tijekom proteklih nekoliko stoljeća čovječanstvo je doživjelo nekoliko promjena paradigmi koje su nas gurnule prema modernoj eri ... ali nijedna nije imala tako dubok utjecaj na naše svakodnevne živote kao stvaranje World Wide Weba.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti