Programiranje uz pomoć micro:bita uvodi se u prva četiri razreda osnovne škole

Očekuje se da će se u projekt uključiti oko 1000 škola diljem Hrvatske.

Martina Čizmić | 06.11.2018. / 17:15

STEM revolucija (Foto: IRIM) (Foto: IRIM)

Nakon što je STEM revolucija tijekom 2017. godine omogućila učenicima u višim razredima osnovne škole da osnove programiranja nauče na micro:bit računalima, projekt ide dalje. Tako kroz STEM revolucija - Razredna nastava osnovne škole mogu osigurati opremu i edukaciju za uvođenje programiranja na micro:bitovima i u razrednoj nastavi.

U hrvatskom školstvu postoji izrazit interes za uvođenjem STEM kompetencija, pogotovo vezano uz tehnologiju. To se vidi u naprednim aktivnostima, primjerice kroz stalno rastući interes za Croatian Makers robotičku ligu koja sada uključuje preko 550 obrazovnih ustanova, ali jednako i na najširoj razini razvoja digitalnih kompetencija, tj. programiranja i razvoja digitalne pismenosti, kroz projekte STEM revolucija i ProMikro. Nastavno na njih, rezultati istraživanja među ravnateljima i učiteljima ukazuju na veliko zanimanje za proširenje tih aktivnosti, kazao je Nenad Bakić, predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) na predstavljanju projekta koji će realizirati u suradnji s Rotary klubom Zagreb Centar i Rotary Districtom 1913 – Hrvatska.

STEM revolucija (Foto: IRIM) (Foto: IRIM)

U Hrvatskoj je trenutačno oko 2000 škola koje imaju razrednu nastavu i sve će biti pozvane za dobrovoljno sudjelovanje u projektu. Očekuje se prijava oko polovice škola, uzimajući u obzir zainteresiranost škola i učitelja te dostupnost druge infrastrukture poput računala, tableta ili pametnih telefona s kojima se micro:bit programira.

Programiranje će se uvoditi unutar-predmetno i među-predmetno.

Micro:bit je nastavno sredstvo za izvođenje postojećeg sadržaja na digitalno kreativan način pa nije potrebno mijenjati kurikulum. U međuvremenu, nakon nacionalnog projekta STEM, micro:bit se etablirao kao globalno jedinstvena i vodeća platforma za poduku računalstva, s nacionalnim projektima, primjerice u Danskoj (svi učenici 5. razreda, za uvođenje programiranja), Singapuru i Kanadi.

Kako učenici nižih razreda rijetko imaju alocirano vrijeme za korištenje informatičkih laboratorija, micro:bitovi će se smjestiti u školske knjižnice. Na taj način nastava će se moći odvijati i u knjižnici i u razredima razredne nastave. U knjižnice će se alocirati i dodatni micro:bitovi kako bi ih učenici mogli posuditi za rad kod kuće, najavio je Bakić.

Nenad Bakić (Foto: IRIM) (Foto: IRIM)

Trošak projekta procijenjen je na 5 do 6 milijuna kuna, a početno financiranje osigurat će IRIM te Rotary klub Zagreb Centar, svaki s po 100.000 kuna, čime će osigurati nabavu prvih micro:bitova.
Projekt će se realizirati u trajanju od 12 ili 24 mjeseca, ovisno o dostupnosti sredstava i pristupanju škola. Moguće je financirati ga u fazama pa će škole micro:bitove dobivati u valovima, prema redu prijave.

IRIM će o svom trošku razviti i sadržaj za izvođenje lekcija iz raznih predmeta untar-razredne nastave, korištenjem micro:bita, kao što je to razvijeno za 6. i 5. razred OŠ. Sadržaj će biti trajno dostupan i nadograđivan korištenjem bogatih kanala. IRIM će educirati i novih 1000-3000 učitelja, kao što prethodno educirao dvije tisuće učitelja za potrebe projekta ProMikro.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti