Rad od kuće ili iz ureda: Hoće li domaći poslodavci zadržati hibridni rad i što je potrebno za održavanje kvalitete?

Otkako su se brojne tvrtke okrenule hibridnom načinu rada, možemo reći kako su se radne navike zaposlenika promijenile, ali su i njihova tehnološka očekivanja narasla. Dnevni boravak ili blagovaonica postali su novi ured ili konferencijska soba za buduće sastanke.

Nova Studio | 21.07.2022. / 15:58

Hibridni rad se s vremenom pokazao kao odlično rješenje (Foto: Getty Images)

Na novi način rada počela su se vezati i pitanja kako organizaciju rada prilagoditi zaposlenicima s obzirom na njihove funkcije, mjesto rada i razinu odgovornosti, ali i kako zaštititi povjerljive podatke tvrtke i zaposlenicima osigurati maksimalnu sigurnost. Online sastanci, dobra međusobna povezanost, a samim time i komunikacija zaposlenika postali su apsolutni prioritet, uz maksimalnu zaštitu podataka tvrtke s obzirom na to da se zaposlenicima otvaraju mogućnosti rada s bilo kojeg mjesta, ne samo od kuće.

Odgovori leže u tehnološkim rješenjima koja omogućavaju neometan rad svakog zaposlenika iz udobnosti svojeg doma ili s bilo koje druge lokacije.

Nakon što su brojne tvrtke bile primorane formirati hibridni rad unutar svojih korporacija, mnoge od njih takav su način rada i zadržale. Zaposlenicima je na neki način osigurana fleksibilnost, svoj posao vrlo lako mogu preseliti u malo opuštenije okruženje, a zadaci će, kako se već ispostavilo, biti odrađeni jednako dobro ili još i bolje nego, primjerice, iz ureda. Svaka tvrtka samim time bila je primorana zaposlenicima osigurati alate za maksimalnu produktivnost. Jedna od prednosti hibridnog rada svakako je bolja usklađenost poslovnog i privatnog života, a brojni zaposlenici, nakon što su jednom iskusili rad od kuće, tvrde kako bi pri eventualnoj promjeni posla hibridni rad bio važan faktor koji bi utjecao na to hoće li prihvatiti ili odbiti ponudu.

U posljednjih nekoliko godina tek je nekolicina korporacija unutar svojeg sustava implementirala hibridni rad, koji se s vremenom pokazao kao odlično rješenje, pa su brojne tvrtke nastavile u istom smjeru. Hoće li se hibridni rad zadržati, što se domaćih poslodavaca tiče, i što je potrebno za održavanje kvalitete, otkrio nam je Franjo Rebac, voditelj odjela za mrežu i mrežnu sigurnost u KING ICT-ju.

Hibridni rad zaposlenicima daje određenu fleksibilnost, zbog koje je porasla i produktivnost

Naš sugovornik Franjo Rebac, voditelj odjela za mrežu i mrežnu sigurnost u KING ICT-ju, kaže kako su unutar njihove grupacije, čija su specijalnost napredna ICT rješenja koja pozitivno utječu na poslovanje, ali i društvo u cjelini, hibridna rješenja standard. Naime, kako bi dokazali kvalitetu i funkcionalnost takvih rješenja, prvo su ih testirali, a potom implementirali na razini grupacije – otada se njima koriste svi njihovi djelatnici i priznaje kako su zadovoljni takvim načinom rada. Zbog njihova iskustva na razini grupacije kaže kako hibridni rad mogu ne samo preporučiti iz prve ruke svojim kupcima već takva rješenja mogu implementirati i ponuditi ih tržištu.

Jedna od njih su i Cisco rješenja, kojima se koriste globalno renomirane korporacije te su i više nego prisutna i na hrvatskom tržištu, kod kompanija iz različitih industrijskih vertikala, poput financijskog, zdravstvenog, transportnog sektora itd. Upravo ove tehnologije omogućile su im brzu prilagodbu novonastalim uvjetima.

U ICT industriji volimo reći – nije bitno otkud radiš, bitno je da posao odradiš kvalitetno i profesionalno! Uvjerili smo se kako hibridni rad omogućuje tvrtkama da doskoče nesvakidašnjim situacijama. U nekim se slučajevima pokazalo da je produktivnost čak porasla. Osim toga, zaposlenicima se daje određena fleksibilnost, ističe Rebac.

Da bi svojim kupcima preporučio model i način rada, važno je razmotriti više aspekata. Sve ovisi o tvrtkama i njihovim preferencijama. Prema njegovu mišljenju, hibridni rad pokazao se optimalnim. Vjeruju da budućnost poslovanja nije nužno isključivo on-site i da se fleksibilnost mora zadržati, nudeći mogućnost rada i iz ureda i na daljinu.

Uz dobru međusobnu povezanost zaposlenika lokacija postaje nebitan faktor za rad
Hibridni rad uključuje zaposlenike koji više ne rade iz istog ureda, već s različitih lokacija, a upravo rješenja poput KING ICT-jeva omogućuju tvrtkama da svojim djelatnicima omoguće brzu i jednostavnu komunikaciju.

Rad na daljinu definitivno je brojnim zaposlenicima donio promjene u svakodnevnom životu. Nekima je pružio mnogo više slobodnog vremena ili samo osigurao bolju organizaciju ostatka dana, u kojem bi inače možda izgubili dodatno vrijeme na putovanje do posla. Uz ovakav način rada ''ne drži vas mjesto'', stoga je posao, uz dobru internetsku vezu, vrlo lako preseliti kamo god poželite. Uz hibridni rad lakše je organizirati poslovni i privatni život, što je dodatna pogodnost za sve zaposlenike koji su prije implementacije takvog načina poslovanja godišnji odmor trebali usklađivati s drugim članovima obitelji.

Hibridni rad, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kao što smo već nedavno i pisali o tome, čak 52 posto zaposlenika u svijetu radi na daljinu barem jedan dan u tjednu, no iako hibridni rad njih neizmjerno veseli, on izaziva glavobolju kod stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Tvrtke su prilikom takvog radnog okruženja izložene povećanim sigurnosnim prijetnjama jer se sigurnosni protokoli poduzeća trude dostići silne promjene te se suočavaju sa sve većom razinom rizika i curenjem podataka jer se zaposlenici sele izvan jurisdikcije ureda i koriste se obično manje sigurnom kućnom ili javnom Wi-Fi mrežom.

Upravo rješenja poput ovih omogućuju tvrtkama da svojim djelatnicima omoguće brzu i jednostavnu komunikaciju uz imperativ zaštite podataka bez obzira na to o kojoj se lokaciji radi. Jednom kada se implementiraju Cisco rješenja za hibridni rad, lokacija postaje nebitan faktor za obavljanje posla, tvrdi Rebac i dodaje kako se sve više tvrtki, izuzevši one čija proizvodnja ili prodaja ovise o fizičkoj prisutnosti zaposlenika, odlučuje za hibridni model rada, a ono što je pritom imperativ su tehnologije koje omogućuju brzo djelovanje, neometanu, brzu i jednostavnu komunikaciju i prije svega – sigurnost.

Kod kojih tvrtki hibridni rad funkcionira najbolje i kako održavati njegovu kvalitetu?

Naš sugovornik rekao nam je da se, što se njihove tvrtke tiče, pokazalo da hibridni model rada najbolje funkcionira budući da pruža fleksibilnost koju moderno radno mjesto, poglavito kada se radi o IT industriji, zahtijeva. Ipak, bez implementiranih Cisco rješenja, koja pružaju sigurnost podataka i brzu i zaštićenu komunikaciju, takav model rada ne bi bio moguć, odnosno bio bi izložen velikim poslovnim rizicima.

Svakako vrijedi istaknuti brzu prilagodbu naših djelatnika na udaljeni način rada uslijed pandemije bolesti COVID-19. Produktivnost i kontinuitet poslovanja zadržani su upravo zahvaljujući uspostavljanju adekvatne ICT infrastrukture za rad od kuće i osiguravanjem najsuvremenijih alata za komunikaciju, kaže Rebac i ističe kako Cisco rješenja nude sustav koji obuhvaća ljude, procedure i tehnologiju – tri komponente bez kojih se teško može postići efikasnost.

Rad od kuće zaposlenicima je osigurao neku vrstu fleksibilnosti (Foto: Getty Images)

Prvi je korak da ljudi moraju poznavati tražene tehnologije. To tehnološkom partneru, poput KING ICT-ja, omogućuje obuku korisnika primjeni implementirane tehnologije. Zatim slijede procedure koje omogućavaju ispravnu primjenu tehnologija. Tehnologije donose korist bez obzira na lokaciju obavljanja posla, a možemo ih svrstati u dvije grupe: kolaboracijske tehnologije za sveobuhvatnu komunikaciju (video, glasovna, tekstualna komunikacija) i sigurnosne tehnologije, koje omogućavaju sigurnu identifikaciju, spajanje na resurse firme i sigurnu primjenu kolaboracijskih tehnologija, pojašnjava Rebac i otkriva zašto niz globalno etabliranih tvrtki bira baš Cisco rješenje.

Jedan od glavnih razloga svakako je šarolikost, odnosno činjenica da rješenja obuhvaćaju svaki aspekt kada se radi o potpori sigurnom i efikasnom radu s bilo koje lokacije. Unutar rješenja spadaju Webex (za kolaboraciju, tj. video, glasovnu i tekstualnu interakciju između sudionika komunikacije), DUO (rješenje za višestruku autentifikaciju zaposlenika kod spajanja na korporativni ICT sustav), AnyConnect za sigurno udaljeno spajanje zaposlenika za poslovne sustave kompanije, Secure Endpoint i Umbrella rješenja, koja omogućuju zaštitu i sigurnost računala i mobilnih uređaja s kojih se zaposlenici spajaju na poslovne sustave kompanija, navodi Rebac.

Franjo Rebac, voditelj odjela za mrežu i mrežnu sigurnost u KING ICT-ju (Foto: King ICT)

Osim modela za hibridno poslovanje, temelj za efikasan i kvalitetan rad zaposlenika s bilo koje lokacije svakako je uzajamno povjerenje djelatnika i tvrtke. Osim toga, važno je i osluškivanje tvrtke kada se radi o poslovnim potrebama zaposlenika, a imperativ je i biti u korak s trendovima u poslovnom svijetu IT branše. Profesionalnost i zadovoljstvo djelatnika u kombinaciji s pravim rješenjem koje im omogućuje brz i siguran rad s bilo koje lokacije definitivno donose efikasnost i dižu produktivnost na novu razinu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom King ICT po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti