RECENZIJA: Huawei FreeBuds 4i - savršen omjer mogućnosti i cijene u malom pakiranju

Audiofili bi vjerojatno pronašli nekakvu zamjerku što se tiče kvalitete zvuka, no mi tijekom testiranja nismo našli ni jednu.

Martina Čizmić | 17.05.2021. / 12:01

Galerija

Bežične slušalice gotovo da su u potpunosti zamijenile žičane slušalice na pametnim telefonima. Uz to što ih je jednostavnije koristiti, manje su i diskretnije, a istovremeno korisniku omogućavaju kretanje bez ikakvih ograničenja.

Huawei je posljednjih godina, sa svakom novom inačicom, unaprijeđivao svoje bežične slušalice. Posljednje u nizu, FreeBuds 4i, ne samo da privlače poglede svojim dizajnom, već i mogućnostima.

Samo pakiranje u kojem dolaze veoma je kompaktno, a u kutiji se uz kutijicu koja je ujedno i punjač za slušalice, nalaze slušalice i kabel za punjenje te kratke upute. Dolaze u crnoj i bijeloj boji, a mi smo na testu imali bijelu verziju koja se pokazala izuzetno elegantnom.

Huawei FreeBuds 4i - 1 (Foto: Zimo)

Kutijica za punjenje odnosno pohranjivanje veličine je jajeta, ali nešto plosnatija i bez problema može stati u bilo koji džep. S obzirom na to da je zaobljena, može biti malo nezgodna za držanje. Ne jednom nam se dogodilo da je gotovo iskliznula iz ruku. No, nakon navikavanja i razvijanja vlastite tehnike držanja kutijice (nokti pomažu u otvaranju poklopca i boljem držanju same kutijice), nismo imali većih problema s korištenjem. Treba istaknuti da glatka površina kutijice i slušalica može predstavljati problem ako želite slušalice brzo izvući iz kutijice, ali i tu je potrebno malo prakse da razvijete vlastitu tehniku.

Treba istaknuti da se na prednjoj strani kutijice nalazi lampica koja je ujedno indikator napunjenosti, ali i indikator prilikom povezivanja slušalica s drugim uređajima. Također, tu je i gumbić koji se koristi prilikom prvog povezivanja s uređajima. Nakon toga, možete zaboraviti na njega.

Za punjenje je dovoljno priključiti bilo koji kabel koji ima USB-C priključak, a vrijeme punjenja se kreće od 10 minuta (za dopunjavanje) pa do nešto manje od sat vremena (za potpuno punjenje).

Udobne i izdržljive

Same slušalice dolaze sa silikonskim nastavcima (3 para) koje možete odabrati ovisno o veličini vašeg uha, odnosno o načinu na koji vam slušalice sjede u uhu. Prilično su udobne i kad ih uglavite neće lako ispasti. Ono što se nama posebno svidjelo je da su i vodootporne pa je moguće čak i odraditi tuširanje bez prekidanja slušanja glazbe. S obzirom na to da za povezivanje s pametnim telefonom koriste AI life aplikaciju, s vremenom nauče prepoznati vaš glas i stišaju sve oko vas, pa je moguće čak i odraditi telefonski razgovor pod tušem. Naravno, samo pazite da ne zalijevate direktno slušalice vodom.

Huawei preporučuje korištenje AI life aplikacije za upravljanje slušacima, jer prikazuje napunjenost slušalica i kutijice, ali i daje opciju upravljanja kontrolom buke, ažuriranja softvera u samim slušalicama te određivanje što će pojedina gesta na slušalici značiti. Geste se dijele na dvije vrste - dvostruki dodir i dodir i držanje. U Huaweiju su predvidjeli samo nekoliko mogućnosti (pokreni/zaustavi glazbu, sljedeća pjesma, prethodna pjesma, probudi glasovnog asistenta ili ništa) što je zapravo šteta, jer bi bilo zgodno imati neke dodatne mogućnosti poput aktivacije određenih aplikacija dodirom prsta na slušalicu.

Huawei FreeBuds 4i - 9 (Foto: Zimo)

Huawei FreeBuds 4i - 10 (Foto: Zimo)

Isprobali smo slušalice na pametnim telefonima sa i bez AI lifea i možemo reći da slušalice uredno rade. Naravno, korištenjem Huaweijeve aplikacije imate na raspolaganju neke dodatne opcije, no to ne znači da ih ne možete koristiti i na računalu ili tabletu, ako to želite.

Kvaliteta zvuka uvijek je subjektivna kategorija, no sa sigurnošću možemo tvrditi da je na FreeBuds 4i ona izuzetno dobra. Glasovi tijekom poziva su jasni i veoma se dobro čuju, glazba također, a čak smo ih isprobali i u veoma glasnom okružju, uz uključenu kontrolu buke i odradile su posao i više nego dobro. Da pojasnimo, obavljanje telefonskog poziva uz prilično prometnu ulicu u uvjetima jakog pljuska, odrađeno je tako da sugovornik nije znao da smo vani, već je mislio da smo u uredu.

Samo bismo istaknuli da prilikom uključivanja opcije za kontrolu buke, aplikacija nudi dvije opcije - potpuno utišavanje (koje može u prvi tren podsjetiti na začepljene uši) te utišavanje ali uz propuštanje okolišnih zvukova (što je zgodno kad se vozite na biciklu i morate pratiti promet oko sebe).

Baš kao i prethodna verzija slušalica, FreeBuds 4i detektiraju kad nisu u uhu i automatski prekidaju reprodukciju glazbe. Kad vratite obje slušalice u uho, reprodukcija se nastavlja.

Baterija koja traje

Prilikom predstavljanja FreeBuds 4i, iz Huaweija su istaknuli kako je baterija sad jača i dugotrajnija. Tako je moguće izvući čak 10 sati slušanja uz samo jedno punjenje slušalica. Ističemo izvući, jer je za to potrebno ispuniti neke uvjete poput niže razine glasnoće i isključne blokade buke. U prosjeku mi smo ostvarivali šest do sedam sati korištenja s jednim punjenjem. Nakon toga dovoljno je ubaciti slušalice na punjenje u kutijicu i spremne su za korištenje već za desetak minuta. Želite li pak napuniti slušalice do kraja, ostavite ih otprilike sat vremena u kutijici. Sama kutijica ima bateriju kapaciteta 215 mAH, što je dovoljno za dva puna punjenja slušalica ili nekoliko dopunjavanja.

Za prosječnog korisnika koji baš ne živi sa slušalicama stalno u ušima, to je i više nego dovoljno. Čak i ako putujete nekamo, šest sati slušanja glazbe (nešto malo manje ako ih koristite za telefonske razgovore) zadovoljit će svakoga.

Huawei FreeBuds 4i - 4 (Foto: Zimo)

Konačni sud

Huawei Freebuds 4i zgodna su kombinacija dizajna, izdržljivosti i cijene. Pružaju i više no što je potrebno za svakodnevno korištenje, kako u uredu ili automobilu, tako i kad se bavite slobodnim aktivnostima kao što su vožnja biciklom ili trčanje.

Dovoljno su lagane da možete zaboraviti na to da ih nosite, a opet imaju dovoljno dugotrajnu bateriju da ih možete nositi cijeli dan i prema potrebi obavljati telefonske pozive bez paničnog traženja punjača ili žičanih slušalica.

Audiofili bi vjerojatno pronašli nekakvu zamjerku što se tiče kvalitete zvuka, no mi tijekom testiranja nismo našli ni jednu.

Iako slušalice najbolje funkcioniraju u kombinaciji sa Huaweijevim uređajima (koji imaju najnoviju verziju AI life i EMUI), radit će i bez problema s bilo kojim drugim uređajem koji ima Bluetooth vezu.

S obzirom na to da su prilično kvalitetne, a ne koštaju kao neki njihovi konkurenti (599 kuna), možemo ih mirne duše preporučiti svima koji žele bežične slušalice koje svoj posao obavljaju dugo i bespogovorno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti