RECENZIJA Samsung Galaxy S21 - telefon koji plijeni pažnju izgledom i mogućnostima

Svi oni koji traže dobar telefon koji će koristiti za fotografiranje i snimanje videa, ali i za posao, a nisu spremni izdvojiti veliku količinu novca, ovo bi mogao biti dobar izbor.

Martina Čizmić | 07.02.2021. / 07:30

Galerija

Kad je Samsung predstavio novu seriju Galaxy S21 telefona, sve su oči bile uprte u najjači telefon u seriji - Ultru. No, mi smo svoju pozornost usmjerili na, uvjetno rečeno, najslabiji - "obični" S21.

Prije svega, treba istaknuti da, iako se radi o, mogli bismo reći, osnovnom modelu u seriji, on nudi zaista mnogo i sigurni smo da će korisnicima koji ga odaberu dobro služiti.

No, krenimo od samog početka.

Samsungova Galaxy S21 serija prva je serija koja dolazi bez klasičnog punjača i slušalica u pakiranju. Zbog toga je sama kutija tanja od onih u kojima su bili prethodni modeli uređaja. U samoj kutiji tako dolazi telefon, kratka popratna dokumentacija i jedan USB-C/USB-C kabel. Zašto to ističemo? Jer je do sad bio standard USB-C/USB kabel, što je značilo da možete ukopčati kabel u bilo koji punjač, USB utor na laptopu/računalu ili pak USB utičnicu u zidu i napuniti svoj uređaj. Kod S21, želite li koristiti taj kabel za prebacivanje podataka ili povezivanje računalom, vodite računa da vaše računalo mora imati USB-C utor. Isto tako, želite li ga puniti na neki "stariji" punjač (pri tome mislimo samo na glavu punjača), on mora imati USB-C utor. Mi smo taj "problemčić" zaobišli tako da smo koristili drugi kabel i punjač. Isprobali smo punjenje s punjačima drugih proizvođača i nije bilo nikakvih problema, tako da vas nedostatak samog punjača u kutiji ne bi trebao odagnati od kupovine ovog uređaja. A ako baš želite imati Samsungov punjač, uvijek ga možete posebno dokupiti.

Samsung Galaxy S21 5G - 4 (Foto: Zimo)

Druga stvar koja se mnogima neće svidjeti je činjenica da u kutiji nema slušalica. S obzirom na to da je Samsung predstavio svoje bežične slušalice, koje sasvim pristojno funkcioniraju, a i sve više ljudi bira bežične slušalice, izbacivanje žičanih slušalica iz paketa bio je sljedeći logični korak. To ne znači da će se korisnicima takav potez svidjeti, ali na neki je način jasno zašto su to napravili.

Što se samog uređaj tiče, jasno je da su u Samsungu ovaj put naglasak stavili na dizajn i to dizajn koji bi se mogao najviše svidjeti ženama. Tijekom testiranja dobili smo u nekoliko navrata komentar da izgleda poput "damskog" telefona, a i većina žena koje su ga imale prilike vidjeti i isprobati istaknule su kako je ljubičasta boja (koju smo imali na testu) pravi pogodak u kombinaciji s metalom. Sam uređaj napravljen je od kombinacije metala i plastike, zbog čega je lakši nego neki modeli sa staklenom pozadinom, a i uvjereni smo da će bolje podnositi padove. Također, matirana stražnja strana prilično se dobro nosi sa packama i otiscima prstiju, a i nije toliko skliska kao staklene.

S boka se nalaze klasične tipke za upravljanje glasnoćom te paljenje/gašenje uređaja. Ono što upada u oči je činjenica sa S21 ne dolazi s utorom za microSD karticu. Točnije, jedini utor koji ima je za SIM karticu. Za korisnike kojima nije dovoljno 256 GB prostora za pohranu, uvijek postoji opcija pohrane u oblaku ili pak prebacivanja datoteka na računalo.

Samsung Galaxy S21 5G - 4 (Foto: Zimo)

Ton, kamera - akcija!

Stražnjom stranom uređaja dominiraju tri kamere i LED bljeskalica. Kamere su postavljene jedna ispod druge u lijevom kutu uređaja i dodatno istaknute metalnim kućištem. Upravo takav dizajn čini ovu seriju telefona prepoznatljivima i privlači poglede kad god uperite kameru i poželite slikati.

Kad već spominjemo kamere, vrijeme je dan napišemo koju riječ o njima. Tri stražnje kamere i jedna prednja, objektivno, stvaraju bolje fotografije nego što smo očekivali. Fotografije snimljene na prirodnom svjetlu izgledaju jasno, čisto i s "normalnim" bojama. Fotografije snimljene u zatvorenom prostoru zadržavaju jasnoću i čistoću, a problem se javlja samo kod slabijeg svjetla kad pojedini udaljeniji predmeti mogu postati mutniji. Noćni način snimanja je veoma dobar, a jedina je zamjerka na prednju kameru koja zna ponekad napraviti sliku koja baš nije potpuno čista.

S prednje strane nalazi se 10MP Dual Pixel AF kamera, dok se na stražnjoj strani nalazi 12 MP ultra široka, 12MP Dual Pixel AF širokokutna kamera te 64MP telefoto kamera. Sve kamere koriste umjetnu inteligenciju za prilagođavanje uvjetima snimanja, a to se najbolje vidi u opciji Single Take kad možete snimati određeno vrijeme (10-30 sekundi) bez diranja okidača, a uređaj će sam prikazati najbolje fotografije i video koji se tijekom tog perioda snimi. Pokušavate li uhvatiti djecu dok trče po snijegu ili proslavu rođendana, ova opcija dolazi kao naručena.

Samsung Galaxy S21 5G - 6 (Foto: Zimo)

Primjeri fotografija sa Samsung Galaxy S21 5G - 4 (Foto: Zimo)

Primjeri fotografija sa Samsung Galaxy S21 5G - 3 (Foto: Zimo)

Primjeri fotografija sa Samsung Galaxy S21 5G - 1 (Foto: Zimo)

Samsung je dodatnu pozornost posvetio i snimanju videa, a opcije poput Vlogger View i Director's View kao stvorene su za sve one koji žele snimati videa i objavljivati na društvenim mrežama ili zakoračiti u svijet filma. Naime, Director's View omogućuje da odaberete najbolji kut snimanja, ali i koristite istovremeno prednju i stražnju kameru za snimanje onoga što se događa ispred vas i vaše reakcije. Super zamišljeno, ali nama se dogodilo da smo posvetili pozornost onome ispred nas, pa smo se iznenadili (ne tako laskavim) kutovima kojima nas je snimila prednja kamera. Za one koji žele napraviti još profesionalnije snimke tu je opcija Pro Video Mode. Video se može snimati u 8K rezoluciji, a opcija 8K Snap omogućuje da iz videa izvučete prilično jasne fotografije. Kad se jednom ponovno počnu održavati festivali, koncerti i slično, ovo bi mogla biti izvrsna opcija.

Tijekom testiranja uređaja došlo je do ažuriranja softvera kamere koji je trebao popraviti neke sitnice. No, osobni je dojam da je kamera nakon toga postala nešto sporija, odnosno da je trebalo mrvicu dulje da napravi fotografiju. Možda je to samo osobni dojam, jer kvaliteta fotografija nije se promijenila.

Ekran s kojeg slike "iskaču"

S21 dolazi sa 6,2 inčnim Flat FHD+ Dynamic AMOLED 2X Infinity-O ekranom koji je certificiran za HDR10+ i ima adaptivno osvježavanje između 40 i 120Hz. Treba istaknuti da je upravo ova frekvencija osvježavanja od 120Hz automatski uključena i zaista čini razliku u prikazu slike na ekranu. No, da bi oči ipak bile zaštićene, ekran dolazi sa Eye Comfort zaštitom.

Treba napomenuti da najviša frekvencija osvježavanja znači i najvišu potrošnju baterije pa je naš savjet da kad želite uštediti bateriju, "smanjite doživljaj" odnosno smanjite frekvenciju osvježavanja na cca 60Hz. Da, primjetit ćete razliku, ali u konačnici, morate odlučiti što vam je u tom trenutku bitnije - baterija ili video na ekranu?

Opcije, opcije i još malo opcija

Samsung stalno radi na poboljšanju korisničkog sučelja i dodavanju novih opcija. Kad bismo išli nabrajati sve što se u posljednjih nekoliko godina promijenilo u postavkama telefona i korisničkom sučelju, mogli bismo napisati referat. Unatoč tome, prostora za popravak i dalje postoji.

Samsung Galaxy S21 dolazi s Android 11 operativnim sustavom i Samsungovim One UI 3 sučeljem. Iako su brojne opcije i funkcije sad pojednostavljene i lako ih je pronaći u spuštajućem izborniku, neke su jednostavno toliko skrivene da nije na odmet koristiti tražilicu na samom telefonu kako bi se našle. Za prosječnog korisnika koji u postavkama najčešće treba maksimalno desetak opcija, ove ostale nove opcije bit će neiskorištene. No, preporučujemo da sami istražite što se sve nudi, jer zaista može promijeniti način na koji koristite uređaj. Na bolje, naravno.

Samsung Galaxy S21 5G - 3 (Foto: Zimo)

Što se predinstaliranih opcija i servisa tiče, tu su Googleovi servisi, Samsungove aplikacije i Microsoftove aplikacije za rad. Nekim su one neizostavne za rad, drugi ih jednostavno ignoriraju. Na svakome od nas je da sam izabere što i koliko koristi. No, dobro je znati da možete bez prevelikih prilagodbi koristiti telefon odmah iz kutije. Samo ga treba povezati na internet i upisati svoje korisničke podatke za različite servise.

Ono što se nama posebno svidjelo, a vjerujemo dobro će doći i drugim korisnicima je opcija prebacivanja podataka s jednog Galaxy uređaja na drugi. Točnije, dovoljno je spojiti priloženim kablom S21 i drugi Galaxy pametni telefon i pratiti upute na ekranu. Ovisno o tome koliko podataka imate na "starom" uređaju, biti će potrebno nekoliko minuta za prebacivanje na novi. Nakon toga, možete slobodno koristiti novi uređaj.

Baterija koja traje

S21 dolazi s baterijom snage 4000 mAh koja je, unatoč našim naporima da ju ispraznimo, uspjela izdržati cijeli dan. Da, naravno, ako sustavno držite frekvenciju osvježavanja ekrana na 120Hz, gledate video ili pak snimate video, baterija će iscuriti i prije kraja dana. No, prosječni korisnik, trebao bi biti i više nego zadovoljan izdržljivošću. Mi smo uspjeli uz više od šest sati aktivnog korištenja na kraju dana bateriju spustiti na 20ak posto. Izdržala bi ona još malo, da je to bilo potrebno.

Uz ovo treba napomenuti da tijekom testiranja nismo koristili 5G mrežu (koju S21 podržava) jer u našem području nije dostupna. Također, uređaj je 90 posto vremena bio na Wi-Fi mreži. Korištenje mobilnog interneta i 5G mreže vjerojatno će dodatno pojačati potrošnju baterije, ali i uz takva opterećenja, sigurni smo da S21 može izdržati cijeli dan.

Već smo spomenuli da uz uređaj ne dolazi punjač, ali zato uređaj podržava bežično punjenje, a može i "primiti" ili "poslati" malo struje putem PowerSharea.

Isplati li ga se kupiti?

Moramo priznati da smo ugodno iznenađeni svime što S21 pruža. Uz zanimljiv i privlačan dizajn, pristojne kamere, dobar ekran i nove softverske opcije, ovaj bi telefon mogao biti prvi izbor za mnoge. Nije na odmet ni to što je nešto jeftiniji nego što smo mislili da će biti.

Svi oni koji traže dobar telefon koji će koristiti za fotografiranje i snimanje videa, ali i za posao, a nisu spremni izdvojiti veliku količinu novca, ovo bi mogao biti dobar izbor.

Naravno, toplo preporučujemo da ga odmah po kupovini zaštitite od ogrebotina nekom dobrom zaštitnom maskom. Za svaki slučaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti