Revolucionarno otkriće hrvatskih znanstvenika: Rezultati liječenja osteoartritisa od iznimnog su značaja za bolesnike

Znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina u Zagrebu dokazali su da liječenje matičnim stanicama ima višegodišnji učinak u pacijenata s osteoartritisom. Rezultati, koji su plod višegodišnjih istraživanja znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina, iznimno su značajni za liječenje osteoartritisa mikrofragmentiranim masnim tkivom i pripadajućim stanicama.

Valentina Pavlica | 21.12.2019. / 12:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici zagrebačke Specijalne bolnice Sv. Katarina objavili su rezultate višegodišnjih istraživanja koji su do iznimnog značaja za liječenje pacijenata s osteoartritisom.

"Mijenja paradigme postojeće medicine koje danas znamo. Dok imate pacijenta u operacijskoj sali vi radite ekstrakciju stanica koje su vam potrebne. To su mezenhimalne matične i mezenhimalne stromalne stanice, radite direktnu aplikaciju u oba koljena“, objašnjava Dragan Primorac.

Presudno je bilo otkriće da matične stanice iz masnog tkiva zapravo mogu potaknuti mehanizme koji u konačnici dovode do regenaracije.

"85 posto pacijenata koji su bili unutar studije s osteoartritisom 3 i 4, dakle veliki dio njih ima prodor subhonoralne kosti, ima signifikantno kliničke kriterije poboljšane u odnosu na početno stanje“, kaže Primorac.

Upravo tom metodom liječili su i Mirka Filipovića koji je zbog toga mogao u pohod na nove titule. A koliko je njihovo otkriće važno govori i podatak da nas neki oblik te bolesti vjerojatno sve čeka.

"Nažalost osteoartroza, odnosno degenerativna promjena zglobova su normalan proces starenja i bilo kakav pomak koji radi usporenje toga je izrazito bitan“, kaže Eduard Rod.

Rezultati ovog zahvata traju najmanje dvije godine.

"Ako razgovarate s većinom ortopeda oni kažu da se tom rezultatu nebo raduje. Jer ako bude trebalo i ići drugi put ... so what? Idemo ponoviti drugi put i izbjegli smo protezu“, kaže Primorac.

Uz to, ovakav zahvat stoji upola manje od ugradnje proteze.

"Jedan od recenzenata ovog rada, a on je voditelj znanstvenog laboratorija svima dobro poznate Mayo klinike, rekao da su rezultati ovog rada toliko značajni da mijenjaju pristup u liječenju osteoartritisa“, kaže Igor Borić.

Matične stanice iz masnoga tkiva imaju potencijal za liječenje još i mnogih drugih bolesti. Upiti za ovu metodu već stižu iz cijeloga svijeta.

Rezultati rada objavljeni su na engleskom jeziku pod nazivom A 24-Month Follow-UP Study of the Effect of Intra-Articular Injection of Autologous Microfragmented Tissue on Proteoglycan Synthesis in Patients with Knee Osteoarthritis, a objavljeni su i u časopisu Genes (Basel).

U radu su znanstvenici prvi put prikazali višegodišnji učinak mikrofragmentiranog masnog tkiva na hrskavično tkivo oboljelih od osteoartritisa. Njihovi rezultati imaju izniman značaj u razvoju novih dijagnostičkih, prognostičkih i terapeutskih alogoritama vezanih uz osteoartritis.

Jedna od najčećih bolesti u svijetu

Gotovo istodobno s objavom rada u časopisu Gene, rezultate znanstvenika Specijalne bolncie Sv. Katarina objavio je jedan od vodećih svjetskih izdavača Springer u knjizi Personalized medicine in Healthcare Systems.

Osteoartritis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu. Podaci vodeće američke ortopedske institucije u SAD-u, Hospital for Special Surgery, ističu da u svijetu od osteoartritisa boluje oko 630 milijuna ljudi, što ovu bolest pozicionira među najučestalije bolesti modernog doba.

Europski centar izvrsnosti

Liječenje osteoartritisa dugi se niz godina temeljilo na ublažavanju simptoma, a nove spoznaje moderne regenerativne medicine i terapije, koje se provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, daju nadu za nove i značajne iskorake liječenja ove bolesti, a istodobno snažno pozicioniraju hrvatski zdravstveni sustav u svijetu, poručuju iz bolnice.

Specijalna bolnica Sv. Katarina, europski je centar izvrsnosti i prva Europska bolnica s američkom akreditacijom Global Healthcare Accreditation. Bolnica je predvodnik uvođenja integriranog koncepta personalizirane medicine u kliničku praksu EU. Nastavna je baza četiri medicinska fakulteta, suradna institucija s vodećim američkim i europskim klinikama te službena bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti