S lakoćom prodajte rabljeni mobitel uz pomoć ovih pet savjeta

S lakoćom prodajte rabljeni mobitel uz pomoć ovih pet jednostavnih koraka.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 11.08.2014. / 08:00

S lakoćom prodajte rabljeni mobitel uz pomoć ovih pet savjeta

Kao što to obično biva u današnjem svijetu konzumerizma, uzbuđenje nakon kupovine novog mobitela splasne prilično brzo. Želimo promjenu pa krećemo od rudimentarnih stvari poput pozadine ili novog launchera u slučaju Android uređaja, pa sve do dubinskog "prčkanja" po softveru i ugodnih prijepodnevnih razgovora s poštarom, s kojim smo sada na "ti" pošto nam redovno donosi maskice i drugu opremu naručenu s eBaya. Nakon nekog vremena, saznate da klinac iz ulice na svom novom mobitelu ima čak 2000 bodova više od vas na AnTuTu benchmarku i sve ono čarobno na mobitelu iznenada počinje blijediti. Vrijeme je za nabavku novog mobitela.

Nismo imali te sreće da se rodimo u Švedskoj, pa nam financije predstavljaju bitnu stavku. Srećom, imamo posve ispravan uređaj kojeg smo nosili u zaštitnim futrolama i realno, za njega možemo dobiti pristojan novac. Bez odlaganja, krećemo u top pet savjeta za što bržu i uspješniju prodaju mobitela.

1. Potrudite se pedantno opisati mobitel

Za početak, budite posve točni kad je naziv u pitanju - ako ovdje pogriješite tražilice neće prikazivati vaš oglas. Posjetite stranicu proizvođača i saznajte puno, "robotsko" ime, kao i ostatak specifikacija koje potom priložite uz oglas. Navedite datum kupovine uređaja, vrijeme preostale garancije (ako je još uvijek ima) i ne zaboravite spomenuti je li uređaj zaključan na određenog operatera. Ovo posljednje skida cijenu ali je vrlo bitno kako bi izbjegli kasnije neugodnosti. Nemojte žuriti već se potrudite kvalitetno sastaviti opis - budite pravopisno točni, iskreni (ako uređaj ima malu ogrebotinu ili udubinu, to i napišite) te ni u kom slučaju ne koristite isključivo velika slova. Ovaj korak odradite pedantno i potencijalni kupac će vidjeti da trguje s ozbiljnom osobom.

2. Priložite kvalitetne fotografije

Prilikom stavljanja korištenog mobitela u oglas najgora stvar što možete učiniti jeste okačiti fotografiju koju ste našli na Googleu. Sljedeća najgora stvar je mračna, zrnata i krajnje neprepoznatljiva fotografija. Uslikajte mobitel iz svih kuteva te iz blizine, najbolje po danjem svijetlu. Oštećenja ne skrivajte već ih pobliže uslikajte. Omogućite (na zahtjev) slanje fotografija visoke rezolucije putem e-maila, a čak je i video snimka opcija.

3. Dopustite kupcu da uživo pogleda mobitel

Nitko ne voli kupnju "na slijepo", posebno kad su u pitanju elegantne stvari poput mobitela i ostale tehnike. Bez obzira na vaš hvalospjev iz prve točke, kupac može ostati duboko razočaran kad paket stigne i shvati da ne radi prednji mikrofon. Nađite se na kavi i kupcu dajte dovoljno vremena da mobitel detaljno pregleda i isproba u radu. Prije toga uredite softver, jer ako se pojavite s 300 instaliranih aplikacija i mobitelom koji se jedva vuče, od kupnje vjerojatno neće biti ništa. Osigurajte i koju kunu na računu, jer većina kupaca će htjeti obaviti testni poziv da se uvjeri kako je sve u redu.

4. Budite spremni pregovarati o cijeni

Cjenkanje je duboko ukorijenjeno u našu kulturu i gotovo svatko će pokušati spustiti navedenu cijenu. Stoga ih preduhitrite; ako za mobitel planirate dobiti 800 kuna, napišite da ga prodajete za 850 - tako ćete "skinuti" cijenu za 50 kuna i udovoljiti kupcu. Naravno, cifre mogu varirati ovisno o vašim osobnim preferencijama. Također, budite spremni napraviti manje ustupke ovisno o stanju uređaja; ako je mobitel izgreban ili ima vidljivo oštećenje, ponudite sniziti cijenu za onoliko koliko smatrate da je fer.

5. Ubacite bonus stvari kao poklon

Dok je mobitel bio u vašem posjedu, prikupili ste dovoljno dodataka za opremiti manju trgovinu. Nakon prodaje, sve te stvari postat će posve beskorisne, stoga ih poklonite s mobitelom. Razne maskice svih boja, kožne futrole, dodatnu bateriju, višak memorijskih kartica... Sve je to bonus potencijalnom kupcu. Ako pak imate skuplje dodatke poput stolnog/bežičnog punjača ili možda mini zvučnike što ste dobili s mobitelom, to je odličan način da dodatno povisite cijenu.

Imate li vi savjeta za dodati? U komentarima napišite što je po vašem iskustvu važno prilikom prodaje rabljenog mobitela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti