Šef WHO-a upozorava: Pandemija je bila test koji svijet nije prošao

Ljudima diljem svijeta dosta je virusa, činjenice da su im životi zaustavljeni, patnje koje je izazvao, ograničenja i pravila, problema u gospodarstvima i društvima, tamnog oblaka koji se nadvio nad našom budućnosti. Pa ipak, 19 mjeseci otkako je pandemija započela i 7 mjeseci otkako je odobreno prvo cjepivo, nalazimo se u početnoj fazi novog vala infekcija i smrti. Zašto?, upitao je Tedros.

Martina Čizmić | 22.07.2021. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u svom je govoru pred Međunarodnim olimpijskim odborom poslao upozorenje o novom valu pandemije koji bi mogao rezultirati brojnim smrtima.

Svijet je podbacio. Podbacio je u dijeljenju cjepiva, testiranju i liječenju i sve je to dovelo do pandemije na dva kolosijeka - dok se oni koji imaju otvaraju, oni koji nemaju se zatvaraju, istaknuo je Tedros u svom govoru referirajući se na bogati i siromašni dio svijeta.

To ne izaziva samo moralno ogorčenje, to je također i epidemiološki i ekonomski poraz. Pandemija je test koji svijet nije prošao, istaknuo je Tedros te podsjetio kako je u cijelom svijetu od posljedica bolesti COVID-19 preminulo više od 4 milijuna ljudi.

Ljudima diljem svijeta dosta je virusa, činjenice da su im životi zaustavljeni, patnje koje je izazvao, ograničenja i pravila, problema u gospodarstvima i društvima, tamnog oblaka koji se nadvio nad našom budućnosti. Pa ipak, 19 mjeseci otkako je pandemija započela i 7 mjeseci otkako je odobreno prvo cjepivo, nalazimo se u početnoj fazi novog vala infekcija i smrti. Zašto? Nisu li cjepiva trebala ugasiti plamen pandemije?, upitao je Tedros te nastavio: Ali evo u čemu je stvar s ovim paklom - ako samo gasite dio, ostatak će nastaviti gorjeti. A žar jedne vatre može lako pokrenuti plamen koji će gorjeti negdje drugdje.

Svatko tko misli da je pandemija gotova tamo gdje živi, živi u lažnom raju. Cjepiva su snažan i temeljni alat, ali svijet ih nije dobro koristio, istaknuo je Tedros.

Podsjetio je kako je moguće kontrolirati virus pravom kombinacijom zdravstvenih i društvenih mjera, "ako su one primijenjene na pažljiv i sustavan način". Prije svega misli na testiranja, praćenje kontakata, karantene i brigu o onima koji su u samoizolaciji. Ali i, dodao je, ono što svatko mora raditi za sebe - izbjegavati gužve, poštivati fizičku distancu, nositi masku, boraviti na otvorenom, prozračivati prostore i prati ruke.

Svaka od tih mjera može značiti razliku između života i smrti u svakoj situaciji - odlasku na posao, u kupovinu, druženju s prijateljima, konferenciji, koncertu i Olimpijskim igrama, istaknuo je Tedros.

Nema života bez rizika, postoji samo veći ili manji rizik. Japanska poslovica kaže - ishibashi o tataite wataru, odnosno pokucaj na kameni most prije no što ga prijeđeš - jer iako se nešto može činiti sigurnim, bolje je provjeriti, rekao je Tedros.

Dodao je kako je budućnost svijeta u rukama svijeta jer će pandemija "završiti onda kad svijet odluči da treba završiti".

Imamo sve alate koji su nam potrebni: možemo zaustaviti ovu bolest, možemo se testirati i možemo je liječiti, istaknuo je u svom govoru.

Pozvao je na globalnu akciju u kojoj bi se do rujna barem 10 posto stanovništva svake zemlje cijepilo, do kraja 2021. barem 40 posto, a do sredine 2022. barem 70 posto.

Ako ostvarimo te ciljeve, ne samo da možemo zaustaviti pandemiju već možemo i ponovno pokrenuti globalnu ekonomiju, istaknuo je na kraju Tedros.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti