Sjećate se misterioznog curenja zraka na ISS-u? Locirano je u ruskom dijelu stanice

Godinu dana nakon što je primijećeno curenje zraka na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i nakon što su astronauti pročešljali sve module, NASA je uspjela izolirati mjesto na kojem ISS gubi pritisak. Curenje se događa negdje unutar ruskog servirnog modula Zvezda.

Branimir Vorša | 01.10.2020. / 11:45

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Astronauti Chris Cassidy, Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner dobili su upute da istraže ruski dio ISS-a kako bi prikupili podatke na čitavom nizu lokacija. Prethodno su pročešljali američke, europske i japanske module svemirske postaje.

Astronauti su koristili ultrazvučni detektor za otkrivanje pukotina, pojasnili su iz NASA-e. 

Tijekom noći napravljena su mjerenja tlaka koja su uzimali američki i ruski specijalisti u pokušaju izoliranja izvora curenja. Po završetku prekonoćne provjere, otvoreni su svi prolazi iz Zvezdina modula u ostatak svemirske postaje te je posada nastavila s redovnim aktivnostima, kažu iz NASA-e.

NASA je u više navrata isticala da curenje ne predstavlja neposrednu opasnost za posadu, a prvi je put primijećeno u rujnu 2019. godine. Razina curenja trenutačno predstavlja tek manju devijaciju u radnom rasporedu posade.

Lokaciju curenja potvrdila je i ruska svemirska agencija Roskosmos.

Trenutačno je u tijeku potraga za točnom lokacijom curenja. Atmosferski tlak se smanjuje i dalje brzinom jednog milimetra svakih osam sati. Situacija ne predstavlja opasnost za živote posade i njihovo zdravlje te ne onemogućuje kontinuiran rad svemirske postaje s posadom, objavio je Roskosmos putem Twittera.

NASA je ranije objasnila da se pritisak u stanici može stabilizirati korištenjem spremnika s dušikom.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti