Stiglo novo izvješće o klimatskim promjenama, šef UN-a tvrdi: "To je vodič za preživljavanje čovječanstva"

Klimatolozi u novom izvješću upozoravaju da će ključni cilj obuzdavanja porasta globalne temperature vjerojatno biti izostavljen.

Branimir Vorša | 20.03.2023. / 15:44

Klimatske promjene
Klimatske promjene (Foto: Getty Images)

Veliko novo izvješće klimatologa o klimatskim promjenama je vodič za preživljavanje čovječanstva, tvrdi Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN). U izvješću se tvrdi da se čista energija i tehnologija mogu se iskoristiti kako bi se izbjegla rastuća klimatska katastrofa.

Klimatolozi su međutim upozorili da će ključni cilj obuzdavanja porasta globalne temperature vjerojatno biti izostavljen. Njihovo izvješće, s druge strane, objašnjava kako brzo smanjenje potrošnje fosilnih goriva može spriječiti najgore učinke klimatskih promjena.

Guterres smatra da bi sve zemlje trebale iznijeti svoje planove neto nulte potrošnje za jedno desetljeće. Ti bi ciljevi trebali brzo smanjiti emisije stakleničkih plinova koji zagrijavaju atmosferu našeg planeta, kaže šef UN-a.

Prilika za djelovanje se brzo zatvara

Rječnik, ilustracija Hrvatska dobiva prvi Klimatski rječnik: Na jednom mjestu objašnjava goruće pojmove o klimatskim promjenama

Brzo se zatvara prozor mogućnosti da se osigura životna i održiva budućnost za sve, navodi se u izvješću klimatologa, koje je dogovoreno na sastanku u Švicarskoj.

Svjetske vlade su se prethodno dogovorile da će djelovati kako bi izbjegle porast globalne temperature iznad 1,5 stupnjeva Celzija. Ipak, globalna temperatura već je porasla za 1,1 stupanj Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem i sada stručnjaci kažu da će vjerojatno prijeći granicu od 1,5 stupnjeva Celzija u idućem desetljeću.

Nova studija Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (znanstvenog tijela koje savjetuje UN o klimatskim promjenama) ima za cilj svesti u jednu tanku zbirku nekoliko značajnih nalaza o uzrocima, utjecajima i rješenjima klimatskih promjena koji su objavljeni od 2018. godine. Studija navodi značajne utjecaje koje klimatske promjene već imaju na svijet i objašnjava kako će oni postati još gori.

Očekuje se da će se do 2100. godine ekstremne obalne poplave koje su se događale jednom u stoljeću događati barem jednom godišnje na polovici svjetskih plimometarskih lokacija, odnosno na mjestima gdje se snimaju razine mora.

Crna statistika

Koncentracije CO2 u atmosferi su najveće u posljednja dva milijuna godina. Svijet je sada topliji nego ikad u proteklih 125.000 godina, a tijekom sljedećeg desetljeća vjerojatno će postati još topliji. Čak i u bliskoj budućnosti, vjerojatnije je da će globalno zatopljenje dosegnuti 1,5 stupnja Celzija čak i pod vrlo niskim scenarijem stakleničkih plinova, piše u navedenom izvješću.

Ako ciljamo na 1,5 stupnja Celzija i postignemo 1,6 stupnjeva, to je još uvijek puno bolje nego reći da je prekasno, da smo osuđeni na propast, a ja to čak i ne pokušavam. I mislim da ovo izvješće vrlo, vrlo jasno pokazuje da postoji toliko toga što se može dobiti pokušajima, kaže za BBC News dr. Friederike Otto s Imperial Collegea i jedan od autora novog izvješća.

Infrastruktura fosilnih goriva je problem

Poljoprivreda Znanstvenici upozoravaju: Našem planetu prijeti "fosfogedon"

Izvješće pokazuje da bi projicirane emisije CO2 iz postojeće infrastrukture fosilnih goriva, kao što su naftne bušotine i plinovodi, probile količinu CO2 koja se još može emitirati i iznad tog ključnog temperaturnog praga.

Ne postoji dan ukidanja za fosilna goriva, ali je jasno da će infrastruktura za fosilna goriva koju već imamo potrošiti taj proračun za ugljik. Preostali proračun za ugljik u otvaranju nove infrastrukture za fosilna goriva sigurno nije kompatibilan s ciljem od 1,5 stupnjeva, rekao je za BBC News dr. Oliver Geden iz Njemačkog instituta za međunarodne i sigurnosne poslove e isto tako član međunarodnog tima znanstvenika koji je napravio spomenuto izvješće.

Nije kraj svijeta

U izvješću se snažno tvrdi da prelazak preko 1,5 stupnjeva Celzija neće biti kraj svijeta, jer bi to moglo biti samo "privremeno prekoračenje". Njegovi autori kažu da su optimistični da se dramatične promjene mogu postići brzo, ukazujući na veliki pad cijena energije proizvedene iz sunca i vjetra.

Individualni učinak

Autori izvješća također tvrde da promjene koje pokreću potrošači u pogledu prehrane, bacanja hrane i prelaska na transport s niskim udjelom ugljika mogu postići značajna smanjenja emisija iz mnogih sektora.

Potreba za novim tehnologijama za uklanjanje CO2

Na kraju, izvješće isto tako priznaje da će, osim postizanja neto nulte emisije što je prije moguće, biti potrebna velika upotreba tehnologije za uklanjanje ugljičnog dioksida. Znanstvenici kažu da je to realan plan da se temperatura na Zemlji vrati pod kontrolu, a zagrijavanje ispod 1,5 stupnjeva Celzija.

Neki promatrači imaju svoje sumnje, govoreći da su ove tehnologije nedokazane.

Znamo što se treba dogoditi, ali dio o uklanjanju ugljika i idejama o hvatanju i skladištenju ugljika ogromna su smetnja. Ipak, mislim da će zagovornici ovih tehnologija reći da je ovo ogroman poziv za ulaganje i uklanjanje ugljika, rekla je Lili Fuhr iz Centra za međunarodno pravo okoliša, koja je nazočila sastanku klimatologa u Švicarskoj.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti