Znate li što napraviti ako vam telefon završi u vodi? Zaboravite na rižu i posegnite za ovim rješenjem

Iz Applea su nedavno upozorili korisnike da ne stavljaju telefon u rižu ako upadne u vodu, no zato bi dio svojih problema mogli riješiti putem - YouTubea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2024. / 11:46

Telefon u vodi (Foto: Getty Images)

 Što napraviti ako vam telefon padne u vodu? Godinama su preporuke bile manje-više slične - uređaj je potrebno staviti u rižu kako bi ona upila vlagu i osušila telefon i često se takav savjet pokazao uspješnim. No nedavno su iz Applea upozorili korisnike da to ne rade, jer bi mali komadi riže mogli oštetiti telefon.

Appleove savjete o tome što napraviti ako vam telefon upadne u vodu pročitajte ovdje, a još jedan savjet koji bi mogli preporučiti jest da odete na YouTube i - pogledate jedan videozapis. Iako zvuči neobično, ispod tog videa (Sound To Remove Water From Phone Speaker ( GUARANTEED ) ) kojeg je tijekom četiri godine pregledao više od 45 milijuna ljudi, stoje brojni komentari u kojima se navodi kako su tako riješili problem vode u telefonu.

  Telefon u vodi Suprotno od dosadašnjih savjeta: Evo što ne smijete napraviti ako vam telefon padne u vodu

Je li to zaista tako odlučili su provjeriti novinari The Vergea. Prvo su kontaktirali proizvođače telefona koje su upitali što napraviti ako im se telefon smoči, no dobili su općenite odgovore te su ih uputili na svoje stranice za podršku. Nakon toga, odlučili su sami testirati ovu teoriju o videu koji izvlači vodu iz telefona. Prema toj teoriji, pri reprodukciju zvuka, kroz zvučnik se gura zrak, a tako se mogu pogurnuti i kapljice vode prema van. Najvišu razinu kretanja zraka, koja će najviše pogurnuti kapljice, može stvoriti najniži ton koji zvučnik može reproducirati na najglasnijoj razini. Upravo je takav zvuk na spomenutom videu, poput zvuka vibracije telefona na stolu.

Ekipa sa spomenutog portala tu je teoriju testirala uz pomoć stručnjaka s iFixita koji su uronili četiri telefona u tekućinu (iPhone 13, Pixel 7 Pro, Pixel 3 i Nokia 7.1), nakon čega su reproducirali spomenuti video s YouTubea i naknadno pogledali rezultate koji su bili - šaroliki. Naime, Googleov Pixel 7 Pro bio je gotovo u potpunosti suh, dok je Nokija bila manje-više uništena. iPhone i stariji Pixel bili su “u sredini”, opisali su na The Vergeu.

Test, naglasili su s iFixita, nije proveden u savršeno kontroliranim uvjetima jer se tijekom vremena kućište telefona može promijeniti ili oštetiti, što naravno može utjecati na ulazak vode. No ono što je važno jest da se i u ovom testu pokazalo da ovaj video koji prazni vodu iz telefona - radi. Iako ne treba očekivati da će uvijek izbaciti svu vodu i kapljice iz uređaja, pregledavanje tog videa ipak može pomoći. Čim su iz iFixita počeli reproducirati video, kapljice su počele izlaziti, što jasno ukazuje na to da su potaknute zvukom s videa, odnosno iz zvučnika.

Videozapisi ipak nisu potpuno rješenje jer, dok se voda iz zvučnika ispraznila, problem je ostao na drugim dijelovima uređaja, oko USB utora, utora za SIM kartice i tipki.

  Riža obogaćena stanicama govedine Južnokorejski znanstvenici predstavili novu vrstu riže: Mogla bi konkurirati tradicionalnoj, ali...

Treba naglasiti da ova opcija izbacivanja vode putem zvučnika već postoji na nekim modelima pametnih satova, poput Apple Watcha. No kako su satovi manji i imaju manje utora, na njima je lakše implementirati takve opcije za razliku od telefona gdje se zvučnici nalaze na gornjoj i donjoj strani uređaja tako da ne mogu izbacivati vodu iz npr. utora za SIM kartice koji se ne nalazi blizu.

Najvažniji savjet vezan uz telefone i vodu jest da pripazite da vam uređaj ne završi u vodi, no ako se to dogodi i ako je telefon aktivan, svakako možete probati ovu metodu izbacivanja vode putem YouTubea koja može pomoći, iako vam ona vjerojatno neće riješiti sve probleme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti