Studija otkrila: I asimptomatski bolesnici mogu prenijeti COVID-19, baš kao i oni koji imaju simptome

Studija je pokazala kako i oni koji nemaju simptome, a zaraženi su koronavirusom mogu biti prijenosnici bolesti.

Hina | 07.08.2020. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudi zaraženi koronavirusom imaju sličnu količinu tog patogena u nosu, grlu i plućima, bez obzira na to imaju li li simptome ili ne, objavili su u petak južnokorejski znanstvenici.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu JAMA Internal Medicine važan je dokaz da i asimptomatski bolesnici mogu prenijeti COVID-19.

Slika nije dostupna Medicinske sestre i bolničari na udaru: Imaju čak tri i pol puta veću šansu da dobiju COVID-19 od ostatka populacije

Slika nije dostupna Viši ste od metar i osamdeset? Nova studija otkrila da ste dvostruko više izloženi riziku zaraze koronavirusom

Znanstvenici s medicinskog fakulteta u Soonchunhyangu predvođeni prof. Seungjae Leejem analizirali su uzorke 303 osobe iz Cheonana od 6. do 26. ožujka, nakon izbijanja epidemije u jednoj crkvi u drugome gradu.

U skupini su bili pojedinci od 22 do 36 godina i dvije trećine žena. Njih 193 bili su simptomatski, a 110 asimptomatski.

Među onima koji su isprva bili asimptomatski, 89 nikad nije razvilo nikakve simptome, ili ukupno 30 posto.

To otkriće pokazuje koliko je zaraženih doista asimptomatsko, umjesto "presimptomatsko" (za koje se tek pretpostavlja da nemaju simptome), što samo zbunjuje.

Slika nije dostupna Studija otkrila zabrinjavajuće podatke o koronavirusu: Mala djeca do 100 puta zaraznija od odraslih

Svima su uzorci uzeti u regularnim intervalima nakon osmog dana izolacije i imali su usporedive vrijednosti genetskog materijala koronavirusa u donjim i gornjim dišnim putevima.

Prosječno vrijeme u kojem su pacijenti postali negativni bilo je kraće za one koji su bili asimptomatski u odnosu na simptomatske: 17 dana prema 19,5 dana.

Autori kažu da njihovo otkriće "ukazuje na biološku uvjetovanost" asimptomatskog prijenosa bolesti.

No upozoravaju na to da se studija bavila samo količinom prisutnog virusnog materijala i nije pokušavala pratiti pacijente kako bi se utvrdilo na koji se način to odražava na širenje virusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti