Bolničarke i bolničari tri i pol puta su izloženiji riziku od obolijevanja od bolesti COVID-19 nego ostatak populacije, pokazala je studija objavljena u subotu, koja je usto pokazala da postoji i povećan rizik među etničkim manjinama.

U sklopu studije koju je objavio Lancet, analizirani su podaci koje su od 24. ožujka do 23. travnja unosili korisnici posebne aplikacije "Covid" na pametnim telefonima u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zatim se usporedilo rizik za obolijevanje među bolničarkama i bolničarima i ostalim korisnicima aplikacije.

Među 100 tisuća medicinskih sestara u bolnicama koje su se koristili aplikacijom zabilježeno je 2747 zaraženih bolešću COVID-19, dok ih je među 100 tisuća drugih korisnika bilo 242.

Slika nije dostupna Studija otkrila zabrinjavajuće podatke o koronavirusu: Mala djeca do 100 puta zaraznija od odraslih

Kada se uzme u obzir razlika u dostupnosti testiranja na koronavirus među bolničarkama i bolničarima i ostatkom populacije, autori procjenjuju da među medicinskim sestrama postoji 3,4 puta veća vjerojatnost da će test na koronavirus biti pozitivan.

Rizik je čak pet puta veći među onima koji su naveli da su pripadnici etničkih manjina, crnci ili azijati, čak i kad se uzme u obzir njihovo prijašnje medicinsko stanje, dodaju autori.

Naši rezultati potvrđuju strukturalnu neravnopravnost u slučaju COVID-19. Bolničarke i bolničari pripadnici manjina, češće su radili u rizičnijoj kliničkoj okolini, s pacijentima kod kojih se sumnjalo ili im je potvrđena zaraza COVID-19, a zaštitna oprema im je bila nedostupnija, ističe dr. Erica Warner s medicinskog fakulteta Harvard i iz Opće bolnice u Masssachusettsu.

Ivan Đikić - 1 Đikić nakon velikog otkrića: "Sve smo napravili u rekordnom vremenu unutar pet mjeseci. To se nikad nije dogodilo u mojoj karijeri"

Nejednakost u dostupnosti zaštitnih maski, rukavica, ogrtača i drugoga zaštitnoga materijala isto je tako bitan faktor rizika.

Među medicinskim sestrama koje se koriste neadekvatnim materijalom rizik je 1,3 puta veći nego među onima kojima je dostupna zadovoljavajuća oprema, navode autori ističući pritom da je studija provedena u razdoblju nestašice zaštitne opreme.

Studija je pokazala i to da svakoj trećoj medicinskoj sestri, pripadnici manjine adekvatna zaštitna oprema nije bila dostupna (ili ju je morala ponovno koristiti), dok je među ostalima nedostupna bila svakoj četvrtoj.

Slika nije dostupna Viši ste od metar i osamdeset? Nova studija otkrila da ste dvostruko više izloženi riziku zaraze koronavirusom

U studiju je u početku bilo uključeno 2,6 milijuna korisnika aplikacije u Velikoj Britaniji i 182.408 u SAD-u. Kada su eliminirane osobe koje su aplikaciju koristile manje od 24 sata i one koje su otprije bile pozitivne na koronavirus, u studiji je sudjelovalo 2,1 milijuna ljudi, među kojima je 99.795 navelo da su njegovatelji s izravnim kontaktom s pacijentima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju