Sve je toplije: Švicarski znanstvenici, u potrazi za 0 stupnjeva, uspeli se najviše do sad

Zbog velikog utjecaja na razvoj biljaka, na snježnu granicu i vodeni ciklus, taj podatak zauzima iznimno mjesto u meteorološkoj prognozi i ima veliku ulogu u svakodnevici alpskog područja.

Hina | 21.08.2023. / 09:16

Alpe, ilustracije (Foto: Getty Images)

Trebalo se popeti na rekordnu visinu od gotovo 5.300 m da švicarska meteorološka služba izmjeri granicu od nula Celzijevih stupnjeva, priopćio je MeteoSuisse u ponedjeljak, dok je za dobar dio zemlje proglašena uzbuna zbog toplinskog vala.

Radijska stanica Payerne, na sjeveroistoku Švicarske, izmjerila je u noći na 21. kolovoza 2023. izotermu 0 Celzijevih stupnjeva na visini 5.298 m, što je najviše od početka mjerenja 1954., objavili su švicarski prognostičari na društvenoj mreži X-u, koja se ranije zvala Twitter.

Alpe Povlačenje alpskih ledenjaka otkriva njihove tragične tajne

Prethodni rekord izmjeren je 25. srpnja 2022. na 5.184 m, dodaje MeteoSuisse.

Temperatura opada s visinom, a visina iznad koje temperatura pada ispod 0 stupnjeva varira ovisno o dobu godine i o meteorološkim uvjetima.

Ta izoterma od nula stupnja, razdvaja slojeve zraka s temperaturom iznad 0 Celzijevih stupnjeva na manjim visinama i onih s temperaturom ispod točke smrzavanja na višim visinama, objašnjava meteorološka služba na svojoj mrežnoj stranici.

Zbog velikog utjecaja na razvoj biljaka, na snježnu granicu i vodeni ciklus, taj podatak zauzima iznimno mjesto u meteorološkoj prognozi i ima veliku ulogu u svakodnevici alpskog područja.

Alpe Posljedica klimatskih promjena: U Alpama se prošle godine otopilo najviše leda do sada

Švicarska je, poput dobrog dijela Europe, trenutno pod utjecajem toplinskog vala s temperaturom koja od petka prelazi 30 stupnjeva na visini do 800 m.

Toplinski val će potrajati do četvrtka, a očekuju se temperature od čak 37 Celzijevih stupnjeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti