Tehnologija u operacijskoj dvorani: Zahvaljujući mješovitoj stvarnosti 15 kirurga surađivalo na 13 operacija diljem svijeta

Uz 24-satni prijenos operacija, događaj je upotpunjen s 25 snimljenih panel-rasprava fokusiranih na doprinos tehnologije kirurškoj praksi i budućnosti medicine.

Martina Čizmić | 10.02.2021. / 14:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom 24 sata čak je15 kirurga iz 13 zemalja izvelo 13 ortopedskih operacija pomoću primjene tehnologije mješovite stvarnosti i to koristeći Microsoft HoloLens 2 i Dynamics 365 Remote Assist, a vodio ih je profesor Thomas Grégory, koji je prvu takvu operaciju izveo još 2017. godine, iz bolnice Avicenne (AP-HP) u Francuskoj. 

Profesor Grégory i njegov tim vodili su svih 13 operacija koje su primijenile tehnologiju mješovite stvarnosti iz bolnice Avicenne (AP-HP). Odatle je operacija „obišla“ niz zemalja, uključujući Francusku, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnoafričku Republiku, Ukrajinu, Njemačku, Belgiju, Maroko, Brazil, Boliviju, Meksiko, SAD i Veliku Britaniju.

Opremljeni HoloLensom 2 i Dynamics 365 Remote Assistom, kirurzi su mogli vizualizirati i upravljati operacijom putem holograma, podijeliti svoj pogled na operaciju u stvarnom vremenu, koristeći stručnost udaljenih kolega kada je riječ o različitim kliničkim slučajevima, obučavati svoje kolege na daljinu, obogaćujući njihove kirurške prakse.

HoloLens je bežični, holografski pametan uređaj s mješovitom stvarnošću, koji se povezuje s aplikacijama i rješenjima da bi poboljšao ili omogućio suradnju, inovacije i produktivnost. U usporedbi s prethodnim dizajnom, HoloLens 2 je lakši, ugodniji za nošenje i imerzivniji za kirurga. Tehnologija praćenja ruku i očiju otkriva gdje je kirurg usmjerio pogled, omogućavajući mu da radi s većom preciznošću.

Međunarodna komponenta događaja omogućila je zdravstvenim djelatnicima iz različitih zemalja i kultura da podijele raznolikost i bogatstvo svojih praksi.

U nekim zemljama u kojima je razina stručnosti viša, kirurzi imaju bolje rezultate u nekim specifičnim kliničkim slučajevima. Ovo iskustvo omogućilo nam je da učimo od drugih na novi način i poboljšamo svoje kirurške vještine, istaknuo je dr. Ashish Babhulkar (Predstojnik odjela za ozljede ramena i sportske ozljede, bolnica Deenanath Mangeshkar, Pune, Indija)

HoloLens će promijeniti način na koji operiramo. Počet ćemo ga koristiti za obuku naših budućih kirurga i za pružanje pomoći na daljinu. To je sasvim novi svijet za zdravstvenu industriju, dodao je dr. Rashed Alshaeel (Direktor ortopedije i traume, VPS Burjeel Medical City, Ujedinjeni Arapski Emirati).

Mješovita stvarnost mijenja naše kirurške prakse. HoloLens 2 djeluje kao asistent i omogućuje nam da koristimo tehnologiju da standardiziramo operacije i učinimo ih sigurnijima, istaknuo je profesor Thomas Gregory (Kirurg ramena, lakta, zapešća i šake, bolnica Avicenne AP-HP, Francuska).

Uz 24-satni prijenos operacija, događaj je upotpunjen s 25 snimljenih panel rasprava fokusiranih na doprinos tehnologije kirurškoj praksi i budućnosti medicine.

Više od 60 međunarodnih zdravstvenih profesionalaca raspravljalo je o prednostima mješovite stvarnosti, umjetne inteligencije i, općenito, tehnoloških inovacija za zdravstvo. Okrugli stolovi su ujedno bili prilika da se naglasi važnost razvoja e-zdravstva i predstavi budućnost obuke i učenja na području zdravstva.

Sveučilišna bolnica Avicenne AP-HP i LaMSN pri Sveučilištu Sorbonne Paris Nord posvećeni su medicinskoj inovaciji

LaMSN pri Sveučilištu Sorbonne Paris Nord, sa svojom interdisciplinarnom vizijom, predana je inovacijama i razvoju umjetne inteligencije te alata za učenje i prakticiranje kirurgije, koji se temelje na mješovitoj stvarnosti. U njoj se nalazi kirurški centar umjetne inteligencije Moveo koji vodi profesor Thomas Gregory. Između ostalog, Moveo obrađuje velike količine kirurških podataka prikupljenih iz HoloLensa. Ti podaci „hrane“ algoritme umjetne inteligencije i kirurzima pružaju preporuke u stvarnom vremenu, poboljšavajući njihove postupke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti