RECENZIJA: Sat za kojim će se glave okretati

Huawei je još jednom potvrdio da pažljivo sluša što kupci žele i konkurencija ignorira.

Martina Čizmić | 30.05.2024. / 21:56

Huawei Watch Fit 3 (Foto: Zimo)

Huawei je dosad na tržište izbacio cijeli niz pametnih satova. Neki su izgledali više futuristički, neki su imali klasičniji dizajn na koji smo navikli gledati u urarskoj industriji. No, njihova Fit serija uvijek je bila nešto drugačija. Manja, tanja, četvrtastija. 

I s novom inačicom, Huawei Watch Fit 3, nastavili su u tom smjeru. Za razliku od ranijih izdanja, sam ekran je veći, a time i neodoljivo podsjeća na jednog drugog proizvođača pametnih satova, kojeg nećemo spominjati. 

Ali za razliku od konkurencije, Huawei sluša što kupci žele i prati što konkurencija ignorira i upravo to ugrađuje u svoje satove. A to se do sad pokazalo kao dobitna kombinacija. 

No, krenimo od početka. Već smo spomenuli da je Huawei s ovom inačicom sata zadržao svoj četvrtasti dizajn, iako je ovaj put ekran znatno veći od prethodnih verzija. 

Huawei Watch Fit 3 (Foto: Zimo)

Prvo što upada u oko je 1,82-inčni AMOLED 2,5D zaslon koji automatski prilagođava svoje osvjetljenje okolišu, što znači da i na jakom suncu nema problema s pregledavanjem poruka ili obavijesti na zaslonu. Kućište je napravljeno od aluminijske legure, zbog čega je ovaj manje od centimetra debeo sat težak tek 26 grama.

Na bočnoj strani kućišta nalazi se kotačić za odabir aplikacija i kretanje unutar menija, a ispod njega je dodatni gumb za potvrdu odabira. Osobno nam se svidjelo što je Huawei dodao kotačić na ovaj sat, jer u samom satu priličan broj aplikacija i mogućnosti, pa bi konstantno prelaženje prstom preko ekrana ne biste li odabrali ono što želite, moglo biti naporno. Ovako, okrenete kotačić nekoliko puta, pritisnete ga, pratite upute na ekranu i možete krenuti dalje. Vjerujte nam, kad imate mokre ili hladne ruke, ovo je spas.

Glavni je adut ovog sata, a i Huaweijevih satova općenito, dugotrajna baterija. Jer tko ne bi želio sat koji može izdržati 10 dana između dva punjenja. Da, da, dobro ste pročitali. Napunite sat u Zagrebu i uredno otiđete na poslovni put u, recimo Dubai, vratite se na vikend u Istri i još uvijek nećete morati puniti sat. Iznimka su jedino oni koji konstantno imaju uključeno GPS praćenje ili koji su ekstremni sportaši, ali o njima ćemo nešto kasnije.

Huawei Watch Fit 3 (Foto: Zimo)

Sat pokreće Huaweijev operativni sustav HarmonyOS, a s pametnim telefonom se povezuje putem Huawei Health aplikacije. Iako zbog američkih sankcija Huaweijevi telefoni više nemaju Googleove servise, to ne znači da satovi ne mogu normalno funkcionirati i s Android i s iOS uređajima. Skenirate QR kod na kutiji, instalirate aplikaciju, pratite upute na ekranu i bit ćete povezani za koju minutu. Mi smo ga povezivali i s Android i s Huaweijevim uređajima i nismo imali nikakvih problema.

Aplikacija mu omogućuje da korisnik na jednom mjestu ima pregled svih mjerenja i mogućnosti koje sat nudi. Tako ćete lako vidjeti koliko ste koraka napravili, kad ste se ustali iz kreveta, kakva vam je fitnes forma, ali i mnogo toga više.

Jer, kako mu ime govori, ovaj je sat prvenstveno namijenjen korisnicima koji vježbaju i bave se sportom. To ne znači da ga ne mogu koristiti i tzv. "ljenčine s kauča", ali nećete iskusiti sve njegove mogućnosti.

Huawei Watch Fit 3 - 7 (Foto: Zimo)

U svojim opcijama sat može pratiti više od 100 različitih oblika tjelovježbe - od klasičnog dizanja utega, plivanja, pa do padela. Uz to što će pratiti koliko vremena korisnik provodi u pokretu (a možda i potaknuti nekoga da se pokrene), prati i otkucaje srca (što je posebno impresioniralo našeg liječnika kad smo mu pokazali sat, te ga je usporedio sa svojim mjernim instrumentom i rezultati su bili veoma slični), razinu kisika u krvi (što je itekako važno za one koji se bore s apnejom), ali i kvalitetu sna. Sve te podatke aplikacija će vam sažeti i fino prezentirati uz jednostavna objašnjenja poput - potrošili ste 300 kalorija ili jednu kuglicu sladoleda (naravno mjere su okvirne).

Korisnice će cijeniti što je u samom satu ugrađena aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa, koja će vas upozoriti o nadolazećim plodnim danima, ali i nadolazećoj ili propuštenoj menstruaciji. Također, u aplikaciji je moguće voditi i svojevrsni dnevnik menstrualnog ciklusa s upisivanje informacija poput stupnja bolova, grčeva, raspoloženja i slično.

Huawei Watch Fit 3 - 8 (Foto: Zimo)

Ono što nam se posebno svidjelo je što na sat možete instalirati dodatne aplikacije i tako ga prilagoditi svojim potrebama. Da, instalirate ih s App Galleryja i vjerojatno nećete pronaći omiljene aplikacije, ali ako malo pročačkate, lako ćete pronaći onu koja će ispuniti svoju zadaću. Primjerice, aplikacija koja će vam reći koliko dugo trebate pustiti vruću vodu kroz Dolce Gusto kapsulu za savršenu kavu. Svatko ima svoje prioritete, molim lijepo.

I što reći na kraju? Nakon desetak dana intenzivnog druženja s ovim satom, bilo se teško rastati od njega. Ne samo zato što smo zaboravili da ga nosimo, već i jer smo otkrili da ga nismo ni jednom napunili. Ako niste baš jako veliki ovisnik o nekom ekosistemu i više cijenite kvalitetu i mogućnosti, od imena, ovo bi mogao biti sat za vas. I prije nego što počnete s komentarima poput, pa to je ženski sat - varate se. Dovoljno je promijeniti remen i lice sata (u aplikaciji) i on će se iz sportskog pretvoriti u elegantni sat koji ćete bez problema pokazivati. 

Huawei Watch Fit 3 - 10 (Foto: Zimo)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti