Tim znantvenika s UCLA proizveo prvi termoelektrični generator koji proizvodi električnu energiju koristeći hladnoću svemira

Solarni paneli jedan su od najpopularnijih načina na koji se mogu koristiti obnovljivi izvori energije za proizvodnju električne energije, no imaju jednu očitu manu - ne rade noću. Ipak, inženjeri s kalifornijskog sveučilišta UCLA napravili su prototip uređaja koji će tu rupu pokrpati i koji električnu energiju proizvodi tijekom noći, koristeći i jedan fenomen.

B.V. | 16.09.2019. / 12:00

Galerija

Inženjeri s kalifornijskog sveučilišta UCLA napravili su uređaj koji proizvodi električnu energiju na termoelektričnom principu, odnosno koji stvara električnu energiju zbog razlike u temperaturi između dviju površina. No to nije sve, taj uređaj koristi i još jedan čudan fenomen koji se zove zračeće hlađenje.

Navedeni fenomen može se vidjeti na površinama koje su okenute prema nebu tijekom noći i koje mogu postati hladnije od okoline jer zrače toplinu diektno u svemir, obzirom da atmosfera ne blokira infracrvenu energiju.

Prethodni eksperimenti sa zračećim hlađenjem pokazali su se obećavajući kao način da se ohlade građevine bez korištenja energije za njihovo rashlađivanje.

Električna energija, ilustracija Slovenac riješio jedan od najvećih problema u energetici, a njegov patent mogao bi donijeti velike uštede

Elena Bou, InnoEnergy (Foto: InnoEnergy) Otvorili su gotovo dvije tisuće radnih mjesta i uštedjet će 800 milijuna eura, i to sve zbog čiste energije

Istraživači s UCLA stoga su iskoristili dva navedena principa kako bi proizveli termoelektrični generator, koji je u svojoj osnovi zapravo aluminijski disk obojen u crno koji sjedi u kutiji od stiropora, koja je pak omotana aluminijskom folijom. Kutija drži zrak ispod diska toplijim, dok sama crna površina diska služi kao površina koja curi toplinu prema nebu.

Taj termoelektrični modul koristi temperaturnu razliku između navedenog diska i okolnog toplijeg zraka, kako bi proizveo električnu energiju. Kad su ga inženjeri spojili na naponski pretvarač i spojili s malom LED diodom, energija koju je modul proizveo bila je dovoljna da je drži upaljenom tijekom noći.

Tim kalifornijskih znanstvenika testirao je sustav tijekom perioda od šest sati na krovu zgrade i izmjerio da proizvodi 25 mW po kvadratnom metru. Dok to ne predstavlja frapantnu količinu energije, isti tim tvrdi da bi se učinkovitost sustava posve lagano mogla povećati na 0,5 W po kvadratnom metru, što je kudikamo veća izlazna snaga.

Idealan scenarij

U idealnom scenariju slični termoelektrični generatori mogli bi se koristiti zajedno sa solarnim panelima u sustavu koji bi proizvodio električnu energiju 24 sata dnevno, i to isključivo iz okoline, odnosno obnovljivih izvora energije.

Ono što su zapravo Aaswath Raman, vodeći autor studije, i njegov tim postigli, jest da su na listu obnovljivih izvora energije sad dodali i hladnoću iz svemira.

Vjerujemo da naše otkriće formira osnovu za tehnologiju komplementarnu solarnoj. Dok izlazna snaga neće nikad biti na razini solarnih panela, ona će biti u mogućnosti proizvoditi energiju u vrijeme kad to solarni paneli ne mogu, zaključio je Raman.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Joule.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti