Tko ih je postavio? Zabrinutost zbog uređaja koji špijuniraju mobitele

Trenutno nije poznato tko je postavio te uređaje, pa postoji bojazan da je riječ o špijunima stranih država ili kriminalcima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2018. / 16:03

Bazna stanica (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) objavili su kako su na širem području Washingtona pronašli uređaje koji mogu pratiti mobilne telefone, prisluškivati pozive i imati pristup porukama. Ovo nije prvi put da se spominje uporaba takvih presretača u SAD-u, no sve dosad iz obavještajnih agencija i ministarstava nikada nisu potvrdili njihovo postojanje.

Trenutno nije poznato tko je postavio te uređaje (iz DHS-a nisu objavili niti o kojem je broju uređaja riječ), pa postoji bojazan da je riječ o špijunima stranih država ili kriminalcima.

Riječ je o uređajima koji mogu biti veličine mobilnog telefona pa do veličine kofera, a imitiraju mobilne tornjeve operatera i šalju signale kojima mogu prevariti mobilne telefone koji im šalju podatke o lokaciji i druge informacije s telefona. Također, putem njih može se postaviti i malware, a njihova cijena iznosi od tisuću pa do 200 tisuća dolara.

S ovakvim špijunskim uređajima služi se policija i razne agencije u, koliko je poznato, najmanje 25 saveznih država u SAD-u, no ta je brojka vjerojatno veća.

Prema Aaronu Turneru, predsjedniku mobilne sigurnosne kompanije Intergricell, u Washingtonu su postavljeni brojni ovakvi uređaji za presretanje i špijuniranje – veliki dio njih smješten je unutar ambasada stranih zemalja na kojima američka policija nema nadzor te ih se koristi za praćenje ljudi koji posjećuju ambasadu.

Posebno je opasna oprema s kojom raspolažu Rusi, upozorava Turner, jer se preko njihovih uređaja ljude može pratiti na udaljenosti većoj od kilometar i pol.

 Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti