Totalni nadzor: Kineska policija ima novi alat za hvatanje kriminalaca

Policija na željezničkoj postaji u Zhengzhou opremljena je naočalama s tehnologijom za prepoznavanje lica koje za 100 milisekundi mogu prepoznati osobe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2018. / 07:21

Kineska policija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kina već neko vrijeme radi na najvećoj svjetskoj mreži nadzornih kamera te je diljem zemlje instalirano oko 170 milijuna nadzornih kamera, dok bi se tijekom sljedeće tri godine ta brojka trebala povećati za još 400 milijuna. Također, vlada te zemlje trenutno izrađuje i veliku bazu podataka koja će putem tih kamera te umjetne inteligencije i tehnika raspoznavanja lica moći u samo nekoliko sekundi identificirati svakog građanina Kine. Iako bi u većini zemalja takvi postupci vlade naišli na velike kritike zbog kršenja privatnosti te bi vjerojatno bili zabranjeni, Kinezi nemaju takav strog stav prema privatnosti, već im je sigurnost, koju bi ovakav sustav nadzornih kamera navodno trebao osigurati, na prvom mjestu.

Osim nadzornih kamera instaliranih na objekte, dio policajaca u ovoj zemlji počeo je koristiti i naočale s instaliranim kamerama i tehnologijom skeniranja i prepoznavanja lica. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, te naočale, odnosno tehnologija, mogu prepoznati osobu u 100 milisekundi te mogu prepoznati oko 100 tisuća različitih lica. Naočale za nadzor na početku će koristiti samo policajci smješteni na željezničkoj postaji u gradu Zhengzhou, a prema izvještajima kineskih medija, zahvaljujući naočalama s tehnologijom prepoznavanja lica do sada je uhićeno sedam traženih osoba koje su povezanih s ozbiljnijim zločinima, kao i 26 osoba zbog korištenja lažnih dokumenata.

Zanimljivo, umjesto korištenja baza podatka smještenih u oblaku kakve koriste slični sustavi prepoznavanja lica, ove naočale koriste podatke i fotografije pohranjene na telefonima koje policajci nose. Nakon fotografiranja osobe, naočale uspoređuju lice s bazom podataka – ako se pokaže kako je riječ o traženoj osobi, policiji će se odmah prikazati ime i adresa osumnjičenog ili osumnjičene te ih odmah mogu uhititi, a da prije toga i ne traže osobne dokumente.

Iz Amnesty Internationala upozoravaju na mogućnost iskorištavanja ovih naočala i tehnologije od strane kineske vlade koja ionako nije na dobrom glasu kada su u pitanju privatnost i ljudska prava te bi je mogli iskoristiti za, npr. praćenje političkih disidenata. Slično razmišljaju i u Human Right Watchu iz kojeg su prošle godine postupke kineske vlade vezane uz prikupljanje i centraliziranje podataka te nadzor nazvali zastrašujućim.

Izvor: Alphr


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti