Trebate li otvoriti ili zatvoriti prozore tijekom velikih vrućina? Odgovor je jasan, no na jednu stvar treba pripaziti

Nemaju svi sreću da u kući ili uredu, odnosno u sobi u kojoj borave ili rade imaju klimu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2024. / 12:25

Djevojka gleda kroz prozor
Djevojka gleda kroz prozor (Foto: Getty Images)

Kada su ovako vrući dani, najboljim se čini vrijeme provesti u zatvorenom i klimatiziranom prostoru, ako već nemate mogućnost biti na plaži, rashladiti se u moru pa odmoriti ispod nekog bora. No naravno, uvjeti nisu uvijek idealni. Neki i dalje nemaju klimu, dok neki imaju jednu jedinicu u kući s više katova ili stanu s više soba pa je u takvim situacijama nemoguće rashladiti sve prostorije.

Vrućina i smartphone Vrućine ne odgovaraju ni mobitelima: Evo kako zaštititi svoj smartphone i što nikako ne smijete raditi

Što napraviti u takvim situacijama, kako rashladiti kuću ili stan i napraviti prostor ugodnijim za boravak? Dok se inače preporučuje otvaranje prozora kako bi ušao novi i hladniji zrak, u danima poput današnjih, tako nešto nije pametno.

Naime, temperatura zraka vani veća je nego u samoj kući pa otvaranjem prozora u biti samo pogoršavate stvar jer u kuću ulazi - vrući zrak.

Sve zatvorite

Ako je unutra hladnije nego vani, trebali bi držati zatvorene prozore, objasnio je u jednom ranijem razgovoru za The Guardian Andrew Shew, viši predavač građevinske fizike na Odjelu za arhitekturu i građevinarstvo Sveučilišta u Bathu. On, dakle, savjetuje da se tijekom dana, odnosno kada su vani temperature najviše, prozori uopće ne otvaraju. Eventualno, ako postoji prostorija koja je u potpunom hladu, u njoj možete povremeno otvoriti prozor, no općenito bi oni trebali ostati zatvoreni. Osim zatvorenih prozora, u prostorijama koje su direktno izložene suncu preporučuje se spuštanje roleta i povlačenje zavjesa, kako bi što manje topline ušlo u kuću.

Sličan savjet ima i Ana Souto, glavna predavačica na Sveučilištu Nottingham Trent za arhitekturu, dizajn i izgrađeni okoliš: Sve zatvorite. Što se prozračivanja tiče, to je najbolje raditi u ranim jutarnjim satima i predvečer, kada su temperature niže. Naravno, savjetuje se i držanje otvorenih prozora tijekom noći.

Vrućina, ilustracija Kako ekstremne vrućine djeluju na ljudsko tijelo? Znanstvenici objašnjavaju koliko mogu biti opasne

No ovdje ipak treba upozoriti na jednu stvar, a vezana je uz jedno starije istraživanje čiji su rezultati objavljeni na stranici Smithsonian. Naime, to je istraživanje pokazalo kako se kvaliteta zraka u manjim prostorijama koje se ne provjetravaju brzo pogoršava, što negativno utječe na san i koncentraciju, ali i radnu učinkovitost. Zato, ako je već prevruće tijekom dana i ne želite da vam vrućina ulazi u stan, svakako dobro provjetrite stan ujutro, navečer i tijekom noći. Iako se konstantno upozorava na opasnost toplinskih valova i vrućine na otvorenom, znanstvenici upozoravaju i na veliku opasnost pregrijanih unutarnjih prostorija koja u biti još nije dovoljno istražena tako da treba voditi računa da uvjeti u kućama i stanovima budu što ugodniji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti