U Hrvatskoj se gradi najbrža 10 Giga optička mreža u Europi

Internetske brzine koje Telemach Hrvatska trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj.

Sponzorirani članak | 29.09.2021. / 10:55

PR
PR (Foto: PR)

Da bi se jedna zemlja danas mogla u pravom smislu upisati na europsku digitalnu kartu ključan preduvjet je izgradnja optičke mreže. Hrvatski korisnici će uskoro imati privilegij korištenja uvjerljivo najbrže optičke mreže u Europi, i po brzini i kvaliteti usporedive samo s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama.

Internetske brzine koje Telemach Hrvatska trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj. Telemach tako već danas, zahvaljujući postojećoj infrastrukturi, može podržati internetske brzine do 10 Giga u 12.000 kućanstava u Zagrebu, a do kraja sljedeće godine i na cijelome području Grada Zagreba. To će Zagrebu osigurati titulu prvog 10 Giga grada u regiji.

Kad je riječ o ostatku Hrvatske u sljedećih godinu dana oko 170.000 hrvatskih kućanstava bit će pokriveno 10 Giga optičkom mrežom, najbržom u Europi, čime će Telemach našu zemlju smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti te osigurati najvišu razinu kvalitete usluga za svoje korisnike.

Nakon integracije u Grupu i promjene imena, s uvođenjem novih mobilnih paketa te pokretanjem ulagačkoga ciklusa od 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju optičke mreže Telemach je danas najbrže rastući operator u Hrvatskoj. Rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana.

5G mreža u skladu s najvišim svjetskim standardima uskoro u cijeloj Hrvatskoj

Mobilna širokopojasna mreža odnosno 5G, kao najnovija generacija mreža pokretnih komunikacija, omogućila je značajno brži pristup internetu i ujednačenije brzine podataka, puno veći broj povezanih uređaja te vrlo pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem i cijenom po bitu. Osim toga, 5G je osnova za IoT, Internet of Things ili Internet stvari, gdje će većina stvari u čovjekovoj okolini biti umrežena. Na takvoj umreženoj okolini osnivaju se ideje pametnog doma (Smart Home), pametnog grada (Smart City), energetska učinkovitost, zelene tehnologije, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama te održivi razvoj društva.

Istodobno s izgradnjom najbrže fiksne mreže, Telemach u Hrvatskoj intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže i uvođenju 5G mreže kako bi u idućih godinu dana svi korisnici Telemacha Hrvatska imali istu razinu mobilne usluge. Da bi to ostvario uspješno je pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a brzine izmjerene na novoj Telemachovoj 5G mreži dosežu do čak 1,8 Gbps. Do početka ovogodišnjeg adventa 5G mrežom pokrit će se prvo cijeli Zagreb, nakon čega slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novoga Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama u Hrvatskoj jer će cijeli taj dio grada istodobno biti pokriven 5G mobilnom i 10 Giga optičkom mrežom. Za manje od godinu dana 5G signal će biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj, a nakon završetka nadogradnje cjelokupna mobilna mreža bit će znatno unaprijeđena, u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Najbolje korisničko iskustvo u skladu sa željama i potrebama korisnika

Od ožujka 2020., kad je postao dijelom United Grupe, vodećega pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, Telemach Hrvatska je prošao intenzivnu transformaciju poslovanja s jasnim usmjerenjem na isporuku najboljih proizvoda i korisničkoga iskustva. Uz već najavljena ulaganja u mobilnu mrežu od dodatnih gotovo milijardu kuna, kojima planira znatno unaprijediti pokrivenost i kapacitete postojeće mreže, Telemach trenutačno provodi nadogradnju postojeće mreže na temelju migracije tehničkih sustava u sklopu procesa odvajanja od Tele2 Švedska.

U cilju osiguranja najboljega korisničkog iskustva u skladu sa željama i potrebama korisnika Telemach je obogatio svoju ponudu i dovodeći u Hrvatsku vodeću OTT platformu jugoistočne Europe EON, koja nudi medijske, komunikacijske i informacijske te druge usluge koje se direktno nude i dostupne su gledateljima putem otvorenog interneta. Naposljetku, svim korisnicima osigurana je i mogućnost korištenja jednog od vodećih svjetskih glazbenih servisa TIDAL, koji nudi pristup preko 70 milijuna glazbenih i ostalih multimedijskih sadržaja, neograničeno slušanje zvučnih zapisa te personaliziranu glazbu kroz mogućnost kreiranja vlastitih popisa za reprodukciju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti