U izradi novi nacrt sustava plaćanja HRT pristojbe - posjedovanje TV prijemnika prestaje biti uvjet, pretplatu će plaćati svi

Čini se kako Ministarstvo kulture priprema novi nacrt zakona prema kojem bi nakon 2013. godine HRT pretplatu plaćali svi, bez obzira (ne) posjeduju li televizijski prijamnik il(i) računalo.

Zimo Zimo Ante Malenica | 06.12.2012. / 12:38

U izradi novi nacrt sustava plaćanja HRT pristojbe - posjedovanje TV prijemnika prestaje biti uvjet, pretplatu će plaćati svi

Čini se kako Ministarstvo kulture priprema novi nacrt zakona prema kojem bi nakon 2013. godine HRT pretplatu plaćali svi, bez obzira (ne) posjeduju li televizijski prijemnik (il)i računalo. Pretplata bi tako prestala biti “flat tax” - prema novom modelu, njezina visina bi se određivala prema visini dohotka pa bi imućniji građani plaćali višu pristojbu, dok bi umirovljenici ili nezaposleni mogli u nekim slučajevima biti i oslobođeni plaćanja te zakonske obveze.

Ovo su otprilike najveće promjene koje očekuju dosadašnji sustav plaćanja HRT pristojbe. Prema pisanju Novog lista, Milan F. Živković, glavni savjetnik za medije Ministarstva kulture, najavio je kako osim socijalno osjetljivijeg sustava, sa ovim promjenama želi se zadržati barem dosadašnja razina mjesečnih prihoda (oko 96 milijuna kuna mjesečno), s time da bi ostvarivanje ovog “poreza” pod kapom porezne uprave trebalo sniziti troškove HRT-a kada je u pitanju realizacija cijelog procesa naplate.

“Ukratko, ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa, odnosno onih usmjerenih društvenim, a ne tržišno, definiranim ciljevima kao što su pravovremena, potpuna i svakome dostupna informacija koja ispunjava funkcije obrazovanja i orijentacije u društvu i politici.”, rezimirao je Živković.

Sve u svemu, pristojba ostaje do daljnjeg, a ona je dio samo dio promjena koje stižu s novim “medijskim zakonima” koji bi se trebali realizirati tijekom iduće godine.

Image via Wikimedia Commons

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti