U Njemačkoj prvi put dozvoljena računalna videoigra s kukastim križevima

Industrija videoigara je reagirala s olakšanjem na odluku USK-a.

Martina Čizmić | 25.08.2018. / 11:04

Through the Darkest of Times (Foto: Paintbucket Games) (Foto: Paintbucket Games)

Računalna videoigra „Through the Darkest of Times“, koja je ovog tjedna predstavljena na sajmu Gamescom u Kölnu, prva je videoigra u kojoj je dopušteno prikazivanje kukastih križeva i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

Videoigre koje se kritički sučeljavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti, rekla je Elisabeth Secker, direktorica povjerenstva Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za videoigre.

Dosad je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u iznimnim slučajevima filmskoj i kazališnoj umjetnosti.

Još 1998. jedan sud je zabranio kukaste križeve i nacističke simbole u jednoj videoigri, a to je obrazloženo strahovanjem da bi se mladi koji igraju te igrice mogli „naviknuti“ na te simbole.

USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli.

Industrija videoigara je reagirala s olakšanjem na odluku USK-a.

Autori videoigara su dosad izbjegavali otvoreno predstavljanje zabranjenih simbola i izbjegavali konfrontaciju. Tako Hitler nije bio Hitler nego npr. Heller. Proganjali se nisu Židovi nego nekakvi ‚izdajnici’, a to je problematično jer se ne prikazuje jedan osjetljivi dio povijesti, rekao je za agenciju AFP Joerg Friedrich, jedan od autora igrice „Through the Darkest of Times“.

Njemačka ministrica obitelji Franziska Giffey je naprotiv kritizirala odluku USK-a.

S kukastim križevima se ne igra. Posebice ne u Njemačkoj, gdje je i danas potreban osjećaj odgovornosti za ono što se dogodilo, rekla je Giffey izdanjima medijske grupacije Funke.

Povjesničar Klaus-Peter Sick iz njemačko-francuskog istraživačkog centra Marc Bloch smatra da je dozvola za prikazivanje zabranjenih simbola u videoigrama smislena.

Igrači su dovoljno inteligentni kako bi razlikovali stvarnost od fikcije. Nitko neće postati nacist samo zato što je vidio kukasti križ, zaključio je Sick.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti