Uber i američka vojska razvijaju novu tehnologiju letenja

Uber je potpisao ugovor i s NASA-om o razvoju novog koncepta za upravljanje bespilotnim prometom koji bi omogućio sigurno i učinkovito letenje na manjim visinama.

Martina Čizmić | 21.05.2018. / 13:46

Uberov leteći taksi (Foto: Uber) (Foto: Uber)

Uber je potpisao ugovor o suradnji s američkom vojskom, vrijedan milijun dolara, koji bi trebao rezultirati zajedničkim radom na tehnologiji rotora, a koji bi mogao dovesti do novih otkrića i poboljšanja i vojne i tehnologije u civilnoj primjeni.

Kako su istaknuli u zajedničkoj objavi, istraživanje će se usredotočiti na stvaranje prvih primjenjivih korotacijskih rotora ili propelera. U prijevodu, radi se o sustavu u kojem se dva sustava rotora odnosno propelera stavljaju jedan na drugi i rotiraju u istom smjeru.

Inicijalni eksperimenti pokazali su kako su takvi rotori značajno tiši od trenutačno dostupnih te puno učinkovitiji tijekom letenja.

Ova će suradnja biti korisna i za američku vojsku, koja pokušava razviti što tiše bespilotne letjelice, ali i za Uber koji je najavio razvoj svojih letećih taksija. Tihi leteći taksiji zasigurno bi bili bolji izbor u napučenim gradovima od glasnih letjelica kakve danas poznajemo.

Osim s američkom vojskom, Uber je dogovorio suradnju i s tvrtkom Launchpoint Technologies, koja je fokusirana na stvaranje inovativnih električnih motora kakvi će biti potrebni za pokretanje korotacijskih propelera.

Kako bi uberAIR, kako ga nazivaju, bio moguć, Uber je u proteklih nekoliko mjeseci dogovorio suradnju s cijelim nizom različitih tvrtki koje imaju zavidno iskustvo u proizvodnji zrakoplova odnosno dijelova za zrakoplovnu industriju.

Također, Uber je potpisao ugovor i s NASA-om o razvoju novog koncepta za upravljanje bespilotnim prometom koji bi omogućio sigurno i učinkovito letenje na manjim visinama.

Suradnja s američkom vojskom omogućila bi vojnicima da se lakše i brže prebacuju s jedne lokacije na drugu u (gotovo) nečujnim letjelicama kojima bi upravljao autopilot.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti