Umjesto godina ili mjeseci, BioNTech tvrdi da im za proizvodnju novog cjepiva protiv COVID-19 sada trebaju tek tjedni

Proizvodnja cjepiva koje bi bilo specijalizirano za delta-varijantu ne traži nikakve dodatne kompleksne korake, već koristi već ustaljene procedure zbog čega je vrijeme proizvodnje izuzetno kratko.

Martina Čizmić | 13.08.2021. / 11:48

Testiranje cjepiva za koronavirus
Testiranje cjepiva za koronavirus (Foto: DNEVNIK.hr)

 Znanstvenici su razvojem cjepiva protiv COVID-19 oborili sve brzinske rekorde. Jer do sad su cjepiva razvijana godinama, a neka i desetljećima, dok je za cjepivo protiv COVID-19 bilo potrebno manje od godinu dana. No, to ne znači da su znanstvenici preskakali bilo kakve sigurnosne provjere. Već su za razvoj cjepiva protiv COVID-19 iskoristili svu tehnologiju i znanje koja im je bila na raspolaganju.

A sad bi taj rok mogao biti još kraći. Njemačka farmaceutska tvrtka BioNTech (koja je već razvila jedno cjepivo protiv COVID-19 u suradnji s Pfizerom), objavila je kako je spremna napraviti novo cjepivo koje bi bilo učinkovito i protiv delta-varijatne u nevjerojatno kratkom roku.

Naime, kako su se počele pojavljivati različite varijante koronavirusa, protiv kojih su postojeća cjepiva bila više ili manje učinkovita, njemački su znanstvenici odmah krenuli na posao i razvili novu tehnologiju proizvodnje mRNA cjepiva koja će omogućiti stvaranje novih cjepiva protiv COVID-19 u roku od nekoliko tjedana, a ne mjeseci ili godina.

Kako je u razgovoru za Fast Company pojasnio suosnivač BioNTecha, Özlem Türeci, aktualna cjepiva temeljena su na alfa-varijanti koronavirusa. Kako bi se njihovo cjepivo prilagodilo delta-varijanti ili čak lambdi, znanstvenici samo moraju ukloniti originalni vršni protein iz formule cjepiva i zamijeniti ga s novi, druge varijante.

Dodao je kako proizvodnja cjepiva koje bi bilo specijalizirano za delta-varijantu ne traži nikakve dodatne kompleksne korake, već koristi već ustaljene procedure zbog čega je vrijeme proizvodnje izuzetno kratko.

Proizvodnja ciljanog cjepiva protiv delta-varijante mogla bi trajati tek četiri tjedna, ili čak manje, rekao je Özlem Türeci.

Dodao je kako će sve vezano uz stvaranje cjepiva protiv delta-varijante COVID-19 biti jedostavnije zahvaljujući tehnologiji koja je sad dostupna. Tako je moguće na tržište plasirati cjepivo za 100 dana ili manje.

No, Pfizerova istraživanja pokazala su kako treća doza postojećeg cjepiva daje dodatnu zaštitu i protiv delta-varijante. A to bi moglo biti lakše i jednostavnije rješenje od stvaranja novog cjepiva koje je fokusirano samo na jednu varijantu. 

S obzirom na to da znanstvenici sve češće otkrivaju nove varijante koronavirusa, a za vjerovati je da će se pojaviti i neka varijanta na koju postojeće cjepivo neće djelovati, činjenica da je moguće napraviti specijalizirano cjepivo i poslati ga u svijet za nešto više od tri mjeseca mogla bi puno pomoći u obuzdavanju i okončavanju pandemije. Naravno, pod uvjetom da se svi mogu i žele cijepiti.

Izvor. Fast Company

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti