Upoznajte američki projekt MUTANT, koji bi iz temelja mogao promijeniti zračne borbe u budućnosti

Amerikanci rade na projektu projektila zrak-zrak nove generacije, koji unosi brojne promjene u način na koji bi te vrste projektila mogle funkcionirati u zračnim borbama u budućnosti.

Branimir Vorša | 10.03.2023. / 12:51

Projekt MUTANT
Projekt MUTANT (Foto: Pedirtech/Youtube)

Američko ratno zrakoplovstvo istražuje novi koncept za rakete u zračnim borbama. Ideja je koristiti projektil zrak-zrak s nosom koji se savija kako bi pogodio metu koja ga pokušava izbjeći. Američko ratno zrakoplovstvo to vidi kao jedan od načina da se sadašnjim i budućim borbenim zrakoplovima, uključujući šestu generaciju nevidljivog borbenog zrakoplova koji se razvija u sklopu programa Next Generation Air Dominance (NGAD), omogući novi način za borbu protiv prijetnji sa sve većom manevarskom sposobnošću.

Laboratorij za istraživanje američkog ratnog zrakoplovstva (AFRL) istaknuo je ono što je službeno poznato kao Projekt transformacije korisnosti projektila putem tehnologije zglobnog nosa (Missile Utility Transformation via Articulated Nose Technology, ili skraćeno MUTANT) na ovotjednom ratnom simpoziju Udruge zračnih i svemirskih snaga održanom u Aurori, u saveznoj državi Colorado.

Istraživanja koja se koriste u projektu sežu i do unazad 70 godina

AFRL kaže da MUTANT koristi rad koji je obavljen u posljednjih šest godina na povezanim tehnologijama, ali napominje da temeljni koncept iskorištava srodna istraživanja i eksperimente koji datiraju unazad i do 1950-ih.

Učinkovitiji projektil obično ima veći domet, manevarsku sposobnost (g-sposobnost) i agilnost s ograničenom težinom. Sustav aktivnog upravljanja projektilom (CAS) utječe na sve tri navedene metrike, a time i na sposobnost učinkovitog približavanja cilju. Svaki CAS ili kombinacija CAS-a, kao što su dvostruki kanardi i stražnja krilca, imaju različite i snažne implikacije na ukupne performanse projektila. CAS-ovi dobri za domet obično su loši za manevriranje i agilnost. CAS-ovi dobri za manevriranje i agilnost obično su loši za domet zbog otpora ili dodatne težine, objašnjeno je na AFRL-ovoj web-stranici o projektu MUTANT.

MUTANT unosi promjene u upravljanje projektilom prema cilju

MUTANT nastoji to promijeniti. Kad je riječ o tradicionalnim kontrolnim površinama, konceptualni dizajni projektila s kojima je AFRL radio imaju samo repna krilca, koja pomažu da projektil bude manje bučan i povećava njegov domet. To obično za cijenu ima smanjenu sposobnost manevriranja i agilnosti. Koncept MUTANT dodaje novi dio u prednjem dijelu tijela projektila, koji omogućuje da se cijeli prednji kraj artikulira dalje od središnje osi projektila.

Kod tradicionalnih projektila zrak-zrak, ako se cilj počne udaljavati od točke presretanja koju je izračunao sustav navođenja projektila, cijelo tijelo oružja mora promijeniti smjer kretanja. S MUTANTOM, ideja je da se ta putanje u biti može postići fizičkim pomicanjem prednjeg dijela projektila kako bi se više uskladio sa ciljem.

Zglobni nosni dio MUTANT-a također bi mogao pomoći boljem fokusiranju sile bojne glave oružja, koja je obično relativno mala na projektilima tipa zrak-zrak, na sam cilj. Kako bi to funkcioniralo u obliku projektila, "AFRL je razvio elektronički kontrolirani sustav pokretanja koji se sastoji od kompaktnih elektromagnetskih motora, ležajeva, zupčanika i struktura, pojašnjeno je na službenoj web-stranici projekta MUTANT.

Inspiracija došla iz mlaznice F-35B?

Zglobna komponenta MUTANT-a slična je, donekle, zglobnoj mlaznici motora koja se koristi na F-35B varijanti Joint Strike Fightera, koji ima sposobnost vertikalnog uzlijetanja i slijetanja, piše na istoj navedenoj web-stranici.

No, potrebno više testiranja kako bi se MUTANT u potpunosti dokazao, prije nego što se poduzmu bilo kakvi koraci za njegovu integraciju u pravi projektil zrak-zrak. AFRL je već proveo niz zemaljskih ispitivanja različitih komponenti sustava u laboratorijskim postavkama, kao i korištenjem raketnih sanjki.

Testiranja na Hellfire raketi

Početni dizajn prototipa MUTANT-a temelji se na vrlo modificiranom projektilu zrak-zemlja AGM-114 Hellfire.

AFRL kaže da će se još jedan krug testiranja na tlu završiti do kraja fiskalne 2024. godine, kulminirajući dvostrukom artikulacijom i kontrolom repnih krilaca pri manevriranju prototipa temeljenog na Hellfireu.

Ključan razvoj za budućnost

AFRL naglašava da se razvoj MUTANT-a smatra ključnim za širu viziju borbe u američkom ratnom zrakoplovstvu u budućnosti.

Mnoge od potencijalnih budućih naprednih zračnih prijetnji mogle bi letjeti velikim nadzvučnim ili čak hipersoničnim brzinama dok također manevriraju. Sposobnost presretanja manevrirajućih hipersoničnih projektila od posebne je važnosti za američku vojsku i jedno je od područja gdje bi MUTANT mogao biti od vrijednosti.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti