VIDEO: Ima li vozača u taksiju? Evo kako izgleda vožnja u robotaksiju

S obzirom na to da sve više gradova po svijetu dopušta testne vožnje autonomnih automobila, čini se kako bi takav način prijevoza u budućnosti mogao postati uobičajen.

Martina Čizmić | 22.02.2023. / 08:48

Taksi bez vozača u Kini (Foto: Twitter/Toyyib Adewale Adelodun/Screenshot)

Možete li zamisliti sljedeću situaciju? Trebate taksi. Dolazite na stajalište, uslikate QR kod svojim pametnim telefonom, otvorite vrata automobila, sjedate na stražnje sjedalo, a - u automobilu nema vozača. 

Na ekranu ispred sebe odaberete destinaciju i opustite se dok vas automobil samostalno vozi prema vašem odredištu. 

Slika nije dostupna Izvršni direktor Volkswagena očekuje autonomna vozila na cestama do 2030. godine

Upravo je to način na koji u Kini funkcioniraju autonomni taksiji ili robotaksiji.  

Prvi takvi taksiji pojavili su se u Pekingu i na svojem su početku vozili u pekinškom industrijskom parku. No, kako je vidljivo iz videa objavljenog na Twitteru, sad voze po drugim prometnicama.

Iako nije jasno u kojem je gradu snimljen objavljeni video, dobro prikazuje kako je voziti se u automobilu u kojem su prednja sjedala potpuno prazna, a volan se sam okreće. 

S obzirom na to da sve više gradova po svijetu dopušta testne vožnje autonomnih automobila, čini se kako bi ovakav način prijevoza u budućnosti mogao postati uobičajen. 

I Mate Rimac i njegova tvrtka navodno rade na razvoju robotskih taksija, koji bi već sljedeće godine trebali voziti po Zagrebu. Pitanje je samo bi li građani i posjetitelji Zagreba bili spremni ući u automobil u kojem nema - vozača. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti