Radi se o jednom od najvećih znanstvenih i tehnoloških poduhvata današnjice, vrijednom nekoliko stotina milijuna eura, u kojem se traga za čistom fuzijskom energijom, kažu na Ruđeru. Za skup u Dubrovniku kažu da je to najprestižniji bienalni događaj na tom području istraživanja u Europi, koje je fokusirano na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji, a čiji je cilj stvaranje neiscrpnog, sigurnog i čistog izvora energije kako bi se zadovoljile rastuće svjetske potrebe za energijom.

Utjecaj atmosferskih spojeva na morski ekosustav Istraživanje je pokazalo da otvoreni požari snažno utječu na morski ekosustav

Ovogodišnje izdanje simpozija okupit će sudionike iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te uz vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Najava simpozija (Foto: IRB)

Dodana vrijednost simpozija SOFT 2022 jest da kroz poseban dio programa poznat kao "Industry Day" okuplja tvrtke diljem svijeta, kojima se otvara mogućnost sudjelovanja na natječajima za unosne poslove na izgradnji ogromnih fuzijskih postrojenja.

Naime, da bi prva fuzijska elektrana profunkcionirala, bit će potrebno provesti niz istraživanja i testiranja tehnologija i materijala, a tu će biti ključna suradnja znanosti i industrije.

Dio fuzijskih istraživanja radit će se u sklopu projekta DONES, kojeg zajednički provode Hrvatska i Španjolska, a u sklopu kojeg će hrvatski i španjolski stručnjaci ispitivati materijale koji mogu izdržati ekstreme uvjete u fuzijskoj elektrani. Također, Hrvatska se obvezala izgraditi dio ključne opreme, koju bi trebali dizajnirati hrvatski znanstvenici i visokotehnološke tvrtke. Zato je važno da se hrvatske tvrtke snažnije angažiraju i povežu sa svojim španjolskim kolegama.

Istraživanje multidimenzionalnosti Mliječne staze Ruđerovci sudjelovali u analizi novog paketa podataka s Gaie i napravili zanimljivu interaktivnu aplikaciju

Sve hrvatske i španjolske komponente DONES-a su kompleksne i zahtijevaju suradnju više kompanija, zato je važno da se hrvatski privatni sektor uključi i aktivira dogovore o stvaranju nacionalnih konzorcija za neke od tih poslova i komponenti, izjavio je Tonči Tadić s Ruđera. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju