Vruće vam je? Budite sretni da niste na "paklenom" planetu Kelt-9b

Najtopliji planet u našem sustavu,Venera, ima temperaturu od "samo" 462 Celzijeva stupnja.

Martina Čizmić | 16.08.2018. / 16:16

Ilustracija planeta Kelt-9b (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Dok vani prži i temperature se penju do rekordnih visina, svi smo skloni žaliti se na vrućinu. No, možda ćete razmisliti o žalopojkama kad vam kažemo da je temperatura na Zemlji, i u najekstremnijim uvjetima, veoma niska u odnosu na onu koja vlada na planetu Kelt-9b.

Ovaj planet, koji su istraživači NASA-e otkrili prošle godine, gotovo je tri puta veći od Jupitera, ali se temperature na njegovoj površini penju do nezamislivih 4000 Celzijevih stupnjeva. Nalazi se izvan Sunčevog sustava, u zviježđu Labuda oko 650 svjetlosnih godina od Zemlje, a znanstvenici su ga otkrili kad su teleskopom KELT promatrali nebo i primjetili da sjaj jedne zvijezde blago blijedi svakih 36 sati.

Paklenu temperaturu Kelt-9b može zahvaliti blizini zvijezde KELT koju stalno prati, a na kojoj se temperature penju do čak 10 tisuća Celzijevih stupnjeva. Za usporedbu, najtopliji planet u našem sustavu, Venera ima temperaturu od "samo" 462 Celzijeva stupnja.

Površina egzoplaneta Kelt-9b dvostruko je rjeđa od Jupiterove što utječe na stvaranje željeznih i titanijevih para u atmosferi - pojave koja se obično viđa kod zvijezda, ne i planeta. Upravo zbog ekstremne temperature, na ovom planetu nikad se neće stvoriti molekule vode, ugljičnog dioksida ili metana odnosno gotovo da i nema šanse da na tako vrućem planetu postoji život.

Znanstvenici su oduševljeni otkrićem tako vrućeg planeta, no i dalje ne znaju kako je atmosfera postala tako užarena. Nadaju se da će daljnja istraživanja, pokazati koliko dugo Kelt-9b može preživjeti ove paklene uvjete prije no što se pretvori u "crvenog patuljka" i nestane.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti