Za novu strategiju kibernetičke sigurnosti zadužen je čovjek koji nikada ne koristi računalo

Uoči Olimpijskih igara 2020. godine Japan želi poboljšati zakone o kibernetičkoj sigurnosti, a na čelu ministarstva koje će revidirati zakone nalazi se čovjek koji uopće ne koristi računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2018. / 08:13

Yoshitaka Sakurada (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada pročitate naslov vjerojatno ćete pomisliti kako je ili riječ o lažnoj vijesti ili o nekoj klasičnoj hrvatskoj "uhljeb" priči, no ovo je zaista istinita priča i to ne iz Hrvatske, već iz – Japana. Zemlja izlazećeg sunca trenutno je u procesu pripreme za Olimpijadu 2020., a dio tih priprema uključuje reviziju i poboljšanja postojećih zakona o kibernetičkoj sigurnosti. Prvi čovjek, odnosno ministar koji je zadužen za donošenje novih i doradu starih zakona s kojima bi se dodatno zaštitila kibernetička sigurnost jest Yoshitaka Sakurada koji, vjerovali ili ne, uopće ne koristi računalo.

Tijekom nedavnog zasjedanja parlamentarnog odbora, ovaj 68-godišnjak priznao je kako u svakodnevnom radu ne koristi računalo, već za to ima zaposlenike i tajnice kojima daje instrukcije koje oni upisuju u računalo. U tome ne vidi ništa sporno jer, kako je u biznisu samostalno od svoje 25.-e godine, navikao je tako raditi, odnosno imati ljude koji će za njega voditi bilješke, voditi poslovnu dokumentaciju i komunikaciju.

Zbog ovog priznanja, naravno, našao se na udaru članova odbora čijem je zasjedanju prisustvovao te je sve zanimalo kako osoba koja ne koristi računalo može voditi ministarstvo čiji je cilj implementacija sigurnosnih mjera. Sakurada se nije uznemirio oko tih pitanja te je rekao kako je donošenje zakona o kibernetičkoj sigurnosti ioanko projekt na kojem radi cijela vlada te on "ima povjerena u taj projekt".

Japanska je vlada reviziju postojećih zakona o kibernetičkoj sigurnosti najavila ovog ljeta jer žele što spremniji dočekati Olimpijadu koja će se u ovoj zemlji održati 2020. godine te su ovakve globalne manifestacije veliki magnet za brojne hakere i kibernetičke kriminalce. Nevezano za Olimpijske igre, veliki kibernetički napadi mogli bi imati velike financijske i ekonomske posljedice te opasnost od takvih napada raste, što je još jedan razlog zbog kojeg je potrebno izmijeniti postojeće i eventualno donijeti neke nove zakone s kojim bi se povećala sigurnost ili još rigoroznije kaznili krivci za takve napade.

Izvor: The Washington Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti