Prošle godine kineski mobilni operateri lansirali su 5G mrežu koja je korisnicima s kompatibilnim telefonima i na mjestima gdje je signal dostupan omogućila surfanje puno većim brzinama, što je jedan od najvećih benefita mreže nove generacije. Telekomi su nastavili s postavljanjem baznih stanica i ove godine, usprkos pandemiji, no 5G mreža i sve veći broj baznih stanica donose i neke nove probleme, pri čemu ne mislimo na probleme vezane za brojne teorije zavjera o 5G mreži.

5G mreža, ilustracija Europska komisija prihvatila pravila za implementiranje 5G mreže

Naime, 5G bazne stanice veliki su potrošači energije, što naravno negativno utječe na okoliš i ako se budu postavljale na sličan način kao i 3G i 4G bazne stanice, potrošnja energije "dramatično će porasti", upozorili su nedavno iz Ericssona. Istraživanje Huaweija ukazalo je na sličan problem - potrošnja 5G baznih stanica je 3 i pol puta veća u odnosu na potrošnju infrastrukture za 4G mreže, a razlog za to dijelom leži i u činjenici što je za 5G mreže potreban veći broj baznih stanica.

Problemu potrošnje energije kineski teleoperater China Unicom doskočili su na neuobičajen način - nedavno su najavili kako će od 9 navečer pa do 9 ujutro "uspavati" dio baznih stanica u gradu Luoyangu. Sličnu praksu primjenjuju i u nekim drugim gradovima u kojima još nema dovoljno korisnika 5G mreže, što nije dobro sjelo korisnicima koji se pitaju ima li smisla plaćati korištenje mobilne mreže nove generacije ako im ona neće uvijek biti dostupna.

Slika nije dostupna Samsung objavio predviđanja o 6G-u: Evo kada stiže i što možemo očekivati

Iz China Unicoma umiruju korisnike te kažu da stavljanje stanica u hibernaciju neće utjecati na iskustvo korištenja te da je riječ o "automatskim prilagodbama u određeno vrijeme", a hibernacija je zakazana "ovisno o potrebama", pa se tako stanica gasi u trenucima kada nema povezanih uređaja s baznim stanicama. S takvom praksom stavljanja stanica u hibernaciju mobilni operateri mogu znatno smanjiti troškove energije i održavanja, komentirali su iz CU-a za stranicu South China Morning Post.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju