Više od deset posto srčanih bolesti moglo bi se spriječiti kada bi ljudi smanjili vrijeme provedeno pred televizorom, pokazala je nova studija.
Stručnjaci sa Sveučilišta u Cambridgeu utvrdili su da odmor nakon obilnog večernjeg obroka, uz konzumiranje grickalica ispred televizora, povećavaju rizik po zdravlje.
U studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine poručuju da bi se 11 posto slučajeva koronarnih bolesti srca moglo spriječiti kada bi ljudi pred televizorom provodili manje od sat vremena dnevno.
No ako to nije moguće, predlažu ustajanje i kretanje kako bi napravili stanku. Zagovaraju i prestanak grickanja čipsa i čokolade za vrijeme gledanja televizije.
Zanimljivo je i da su otkrili da kod onih koji vrijeme provode za računalom ne postoji isti rizik.
Koristili su podatke iz studije UK Biobank, britanske biomedicinske baze podataka, provedene na 373.026 osoba. Uzeli su u obzir i genetske predispozicije za razvoj bolesti srca.
Tim je ispitao razlike između ljudi koji se opuštaju gledajući TV i onih koji slobodno vrijeme provode za računalom.
Rezultati 13-godišnjeg praćenja pokazali su da je u osoba koje dnevno provode pred televizorom manje od sat vremena uočen 16 posto manji rizik od razvoja koronarne bolesti u odnosu na one koji to čine četiri sata, bez obzira na genetski rizik.
U osoba koje su tv program gledale dva do tri sata dnevno uočen je šest posto manji rizik od koronarnih bolesti u odnosu na one koji su ga gledali četiri.
Studija je, međutim, pokazala da slobodno vrijeme provedeno pred računalom ne utječe na rizik od razvoja bolesti.
Znanstvenici smatraju da je mogući razlog tome običaj gledanja televizije nakon večere, dnevnog obroka često najbogatijeg kalorijama, što dovodi do viših razina masti i kolesterola u krvi.
Čini se i da ljudi ispred TV-a češće grickaju hranu nego uz računalo uz koje ionako obično provode i manje vremena. Vjerojatnije je da će oni koji koriste računalo prekinuti svoju aktivnost prije, naveli su.
Koronarna bolest srca jedan je od najčešćih uzroka prerane smrti, stoga je važno pronaći načine kako ljudima pomoći da uz promjenu životnog stila kontroliraju taj rizik, rekla je dr. Katrien Wijndaele iz Cambridgea.