Zdravstvo i AI: Googleova umjetna inteligencija pomagat će doktorima

Google doktore želi riješiti papirologije te rade na razvoju asistenta baziranog na AI, koji bi na temelju razgovora pacijenta i doktora zapisivao povijest bolesti i terapiju u računalo, a doktori bi mogli obavljati samo svoj posao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2018. / 07:40

Robot (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iz prakse smo mogli vidjeti, a i istraživanja su potvrdila da doktori tijekom pregleda pacijenta moraju jako puno vremena potrošiti na dokumentaciju poput zapisivanja povijesti bolesti pacijenata i terapije te se u nekim slučajevima više vremena posvećuju papirologiji nego pacijentima. Google želi doktorima pomoći i osloboditi njihovo vrijeme koje će, umjesto na papirologiju, moći posvetiti pacijentima, a rješenje je – umjetna inteligencija.

Još krajem prošle godine Google je na svom blogu napisao kako su njegovi stručnjaci počeli surađivati s doktorima i znanstvenicima sa Stanforda – njihov je cilj saznati može li se umjetna inteligencija i tehnologije poput automatskog prepoznavanja govora iskoristiti u doktorskim ordinacijama, odnosno mogu li preuzeti dio njihova posla. Umjetna inteligencija trebala bi biti toliko napredna da sluša i razumije razgovor između doktora i pacijenta te bilježi one najvažnije stvari.

Iako su glasovni asistenti i tehnologija prepoznavanja govora uvelike napredovali posljednjih godina, i dalje ih je potrebno razvijati jer nisu toliko savršeni da bi mogli u potpunosti razumjeti o čemu doktor i pacijent pričaju i zapisivati to u povijest bolesti. Kako bi poboljšao taj aspekt AI-ja, Google će uložiti značajne resurse u njezin daljnji razvoj te su iz kompanije najavili širenje svog programa nazvanog "medicinski digitalni asistent" i raspisali natječaje za poslove na pozicijama na kojima će se razvijati "nova generacija kliničkog iskustva" uz korištenje audiotehnologije i videotehnologije.

Ovo su samo mali koraci velikog Googleova plana jer s daljnjim razvojem tehnologije kompanija želi sa svojom tehnologijom pomoći u postavljanju dijagnoza pacijenta, ali jedna od ideja budućnosti jest ubacivanje nanobota u krvotok ljudi koji bi pratili njihovo zdravstveno stanje. U slučaju da nanoboti primijete neke promjene na organima ili slično, odmah će o tome obavijestiti doktore, koji bi mogli početi s liječenjem puno prije pojavljivanja prvih simptoma bolesti, čime će liječenje biti mnogo učinkovitije i bolesti će se često sprječavati prije nego što se rašire.

Ovakav scenarij možda zvuči kao da je pisan za znanstvenofantastični film, no s obzirom na razvoj tehnologije i umjetne inteligencije, nije nemoguće da nam jednog dana cjepivom zaista u tijelo ubace takve nanobote koji će biti čuvari našeg tijela i zdravlja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti