Znanstvenici otkrili novi trik za učinkovito razbuđivanje nakon besane noći za koji je potrebno svega 20 minuta

Novo istraživanje nudi uvjerljive uvide o dinamičnoj međuigri spavanja, tjelovježbe i kognitivnog blagostanja, zalažući se za transformativnu snagu pokreta.

Branimir Vorša | 29.11.2023. / 15:56

Loš san
Loš san (Foto: Getty Images)

Prema nedavnom istraživanju Sveučilišta u Portsmouthu, malo tjelovježbe moglo bi biti učinkovitije za borbu protiv pospanosti od pribjegavanja drijemežu, nakon besane noći. Nova studija zadire u raskrižje tjelovježbe, nedostatka sna i kognitivnih funkcija, otkrivajući intrigantne veze čak i u uvjetima niske razine kisika u krvi.

Novi čimbenik u poboljšanju kognitivnih performansi nakon lošeg sna

Provodeći dva eksperimenta s po 12 sudionika, istraživanje je procijenilo kognitivne performanse nakon tri noći djelomičnog lišavanja sna i jedne noći potpunog lišavanja sna, u uvjetima hipoksije (smanjene razine kisika u krvi). Iznenađujuće, 20 minuta vježbanja na sobnom biciklu povećalo je funkciju mozga u svim uvjetima, dovodeći u pitanje pretpostavku da je povećana opskrba kisikom jedini pokretač kognitivnog poboljšanja.

Fiziolog Joe Costello naglašava jedinstvenost nove studije. Ovo je prva studija koja sugerira da tjelovježba također poboljšava kognitivne performanse nakon potpunog i djelomičnog lišavanja sna, te u kombinaciji s hipoksijom, pojašnjava.

Dok je veza između vježbanja i kognitivnih dobrobiti uspostavljena, novo istraživanje uvodi vrijedne nijanse. Nagovještava da čimbenici izvan opskrbe kisikom, kao što su hormoni koji reguliraju mozak, povećano uzbuđenje ili motivacija, mogu doprinijeti uočenim kognitivnim poboljšanjima.

Kretanje kao lijek za tijelo i mozak

Fiziolog Thomas Williams ističe širi kontekst, napominjući da se nedostatak sna često događa zajedno s drugim stresorima, poput promjena nadmorske visine tijekom putovanja.

Otprilike 43 posto ljudi ne spava preporučenih 7-9 sati noću, što predstavlja rizik za mentalno i fizičko zdravlje. Nalazi studije naglašavaju mogućnost brzih resetiranja za suzbijanje ovih negativnih učinaka, naglašavajući mantru da je kretanje lijek za tijelo i mozak.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, navedena studija koja je objavljena u časopisu Physiology & Behavior, dodaje dragocjene uvide u zamršeni odnos između vježbanja, sna i kognitivnih sposobnosti, priznajući višestruke stresore s kojima se pojedinci često suočavaju istovremeno.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti