Znate li da i škole mogu napraviti "selfie"?

SELFIE je alat dizajniran kako bi školama pomogao u uvođenju digitalnih tehnologija u učenje, poučavanje i ocjenjivanje učenika.

Martina Čizmić | 25.10.2018. / 09:23

Ilustracija škola (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Selfie, selfi ili "sebić", kako god da ga zovete, dobio je na popularnosti s razvojem pametnih telefona. No da škola ima "selfie", baš i nije uobičajeno. Ako se ne radi o inicijativi Europske komisije za uvođenje inovativnih edukativnih tehnologija u obrazovanje.

SELFIE odnosno "Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies" zapravo je alat dizajniran kako bi školama pomogao u uvođenju digitalnih tehnologija u učenje, poučavanje i ocjenjivanje učenika. Zahvaljujući prikupljenim informacijama od učenika, učitelja i administratora u školi, SELFIE stvara sliku o tome što u školi funkcionira, gdje treba nešto popraviti i što bi trebali biti prioriteti.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj završen prvi dio projekta "eŠkole", bilo bi zanimljivo vidjeti kakve bi rezultate postigle naše digitalno spremne škole.

Pola sat za SELFIE

Samo korištenje SELFIE-ja je veoma jednostavno i prilagođeno učenicima i nastavnicima osnovnih, srednjih i strukovnih škola.

Inicijalni "test" koji treba riješiti traje oko pola sata i sastoji se od niza pitanja ili tvrdnji na koje treba odgovoriti odnosno ocjeniti brojčanom ocjenom od 1-5.

Na temelju tih odgovora SELFIE stvara, pa "selfie" škole, njezinih prednosti i mana u korištenju digitalne tehnologije tijekom nastave. Što više ljudi sudjeluje u ispunjavanju upitnika, točniji će "selfi" biti.

Škole koje žele napraviti "selfie" trebaju se prijaviti na SELFIE platformu, odrediti vrijeme za ispunjavanje upitnika i odabrati tko će sudjelovati u ispunjavanju upitnika.

Svaka škola može prilagoditi pitanja, odnosno dodati ona koja će biti specifična za nju kako bi dobila što bolje rezultate.

Upitnik se rješava anonimno kako bi svi zaista mogli izraziti svoje mišljenje bez straha od eventualnih posljedica.

Nakon ispunjavanja upitnika, koji je dostupan na 24 europska jezika među kojima je i hrvatski, SELFIE će napraviti izvještaj za tu školu koji će biti interaktivan. Samo članovi tima koji su prijavljeni na platformi kao članovi škole mogu vidjeti taj izvještaj.

Škole na temelju izvještaja mogu vidjeti koliko se digitalne tehnologije koriste u njihovoj nastavi, koliko su njima zadovoljni učenici i učitelji, ali i što sve treba mijenjati.

SELFIE nije samo jednokratan alat, već ga se može koristiti kad god škola procijeni da se nešto promijenilo ili da vidi kako su neke promjene prihvaćene, odnosno kako utječu na nastavu.

Kako cijela stvar funkcionira, možete pogledati u službenom videu, a za više informacija posjetite službeni SELFIE.

Inače, koliko je Europska komisija s partnerima ozbiljno pristupila izradi ovog projekta, najbolje govori podatak da je ranu verziju SELFIE-ja prošle godine testiralo 650 škola u 14 zemalja, a tijekom testiranja dobiveno je 67 tisuća komentara koji su pretočeni u novu, još jednostavniju i poboljšanu verziju koja je sad dostupna svima.

I, jesmo li spomenuli da je korištenje ovog alata potpuno besplatno?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti