Znate li prepoznati lažne vijesti?

Ne postoji jednostavan ni univerzalan način za prepoznavanje lažnih vijesti. No nadamo se da će vam naš vodič barem malo olakšati prepoznavanje onih "pravih" i onih "lažnih" vijesti.

Martina Čizmić | 21.02.2019. / 10:15

Lažne vijesti (Foto: Getty Images)

Posljednje dvije godine čini se kao da su lažne vijesti svuda oko nas. Takve se, netočne vijesti čiji je cilj manipulirati čitateljima, šire nevjerojatnom brzinom društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

U gomili vijesti koje se svaki dan pojavljuju u svijetu, sve je teže identificirati koje su vijesti "prave", a koje "lažne".

Problem je što se lažne vijesti šire jednim klikom, a da često onaj koji ih širi nije čak ni pročitao o čemu se u "vijesti" točno govori.

Kako bismo vam olakšali prepoznavanje takvih lažnih vijesti i pomogli da se borite protiv njihovog širenja, pripremili smo kratki vodič.

Kako prepoznati lažne vijesti?

Provjerite sadržaj

Pogledajte informacije koje se nalaze u vijesti - postoje li neki podaci koje možete provjeriti (brojevi, postotci, studije)? Posjetite stranice na koje se u vijestima pozivaju i provjerite piše li tamo zaista ono što se u tekstu spominje.

Provjerite izvor

Pogledajte web adresu gdje je objavljena vijest. Izgleda li vam poznato? Jeste li ikad čuli za tu stranicu ili medij? Pokušajte na stranici pronaći informacije o tome tko stoji iza te stranice - navode li se imena novinara, urednika, izdavača? Postoji li kakav način da kontaktira tu redakciju? Ako ne možete naći takve podatke, vjerojatno ne biste trebali ni vjerovati vijestima koje se tamo objavljuju.

Provjerite autora

Je li vijest potpisana? Možete li na Googleu pronaći još kakve informacije o autoru? A na društvenim mrežama? U današnje vrijeme zaista nije problem pronaći informacije o novinarima i autorima. No, ako ne možete otkriti tko je napisao tu vijest ili nema nikakvih informacija o autoru koji je naveden, vjerojatno je riječ o lažnoj vijesti.

Provjerite sugovornike odnosno izvore u tekstu

Navode li se u vijesti sugovornici imenom i prezimenom? Možete li te ljude i pronaći na Googleu? Bave li se oni zaista time što se spominje u tekstu? Ako se samo spominju neimenovani izvori ili govori općenito veća je vjerojatnost da je vijest lažna.

Provjerite fotografije

Fotogrfije mogu biti veoma dobro sredstvo za uvjeravanje "čitatelja". No isto ih je tako veoma lako promijeniti ili doraditi. Iskoristite Googleovu mogućnost pretraživanja fotografija i provjerite gdje se još ta fotografija pojavljivala. Je li naveden autor odnosno izvor fotografije? Je li fotografija mijenjana?

Razmislite prije no što podijelite

Obratite pozornost na vrijeme kad je vijest nastala. Većina medija navodi kad je neka vijest objavljena. Radi li se o nekoj staroj vijesti? Je li uopće više relevantna? Razmislite i o kontekstu u kojem je pisana. Neke stranice koriste satiru kako bi komentirale aktualne događaje, ali to nisu vijesti. Na kraju, razmislite što vas je privuklo da pročitate vijest - naslov, informacije ili činjenica da je netko podijelio tu vijest s vama?

Koristite "zdrav razum"

Pročitali ste neku vijest i čini vam se da je predobra da bi bila istinita? Vjerojatno se radi o lažnoj vijesti. Iako se život ponekad poigra s nama i stvori nevjerojatne događaje, takve vijesti uzimajte "sa zrncem soli". Duboko udahnite, razmislite o tome što ste pročitali i potražite dodatne informacije.

Ne postoji jednostavan ni univerzalan način za prepoznavanje lažnih vijesti. No nadamo se da će vam naš vodič barem malo olakšati prepoznavanje onih "pravih" i onih "lažnih" vijesti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti