Google je nakon razornog potresa u Hrvatskoj europskim korisnicima omogućio novu funkciju na Google kartama, ovako to izgleda

Teško stradavanje Petrinje, Siska i Gline u katastrofalnom potresu ubrzalo je aktiviranje nove funkcije Google karti za europske korisnike. Google je tako omogućio europskim korisnicima da dobiju prikaz područja pogođenog snažnim potresima na spomenutom servisu.

Branimir Vorša | 30.12.2020. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Serija potresa u Hrvatskoj koja je kulminirala jučerašnjim razornim potresom od 6,4 stupnja i u kojoj su teško stradali gradovi Petrinja, Sisak, Glina te okolna mjesta i sela, nagnala je Google da europskim korisnicima aktivira mogućnost prikaza područja pogođenog potresima na Google kartama.

Na priloženom ispisu zaslona možete vidjeti kako izgleda kad se ta opcija aktivira, odnosno kako sustav radi, nažalost, na primjeru razornog potresa od 6,4 stupnja koji je jučer pogodio područje Petrinje.

Prikaz na Google kartama pokazuje samo područja na kojima se potres snažno i značajno osjetio, iako su se podrhtavanja osjetila i puno dalje.

Sustav prikaza područja pogođenih snažnim potresima funkcionira tako što podatke o potresima prikupljaju Android mobiteli svih korisnika s tog područja putem svojih senzora. Prikupljeni podaci šalju se u rekordnom vremenu Googleu.

Svi pametni telefoni u sebi imaju sićušne akcelerometre koji mogu otkriti signale koji ukazuju na to da je možda potres u tijeku. Ako uređaj otkrije nešto što interpretira kao potres, on šalje signal našem centru za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom područja na kojem je zabilježio podrhtavanje tla. Nakon toga server kombinira podatke iz mnoštva uređaja kako bi razlučio događa li se potres ili ne. U biti, riječ je o vremenskoj utrci u kojoj se mi koristimo brzinom svjetlosti nasuprot brzine širenja potresa, pojašnjenje je sustava koje je Google objavio ranije ove godine.

Zapravo, Google je ovog ljeta najavio razvoj najveće svjetske mreže detekcije potresa te, tamo gdje bude moguće - i sustav ranog upozorenja o potresima ShakeAlert.

Taj sustav, na čijem su razvoju sudjelovali i brojni seizmolozi, baziran je na naprednom senzorima više od 700 seizmografa u Kaliforniji te, u slučaju većih potresa, stanovnike na ugroženim područjima može obavijestiti nekoliko sekundi prije glavnog udara.

Sve o sustavu ShakeAlert možete pročitati OVDJE.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti