Hvar odbio uvesti 5G mrežu

Prema nalogu Europske komisije, do 2025. svaka članica Unije treba koristiti petu generaciju mobilnih telekomunikacijskih mreža, takozvanu 5G mrežu. Hrvatska zasad ne zaostaje po tom pitanju, ali tu mrežu na Hvaru ne žele.

Viktorija Bednjanec | 08.06.2020. / 08:57

Hrvatska bi od iduće godine trebala početi uvoditi 5G mrežu.

Nije to samo stvar brzine, već je to i pitanje količine konekcija na internetu. 5G mreža omogućuje puno manje kašnjenja u odnosu na sve ove mreže prethodnih generacija. Recimo, onda možete koristiti strojeve u realnom vremenu. Vi bi teoretski mogli imat u hitnoj pomoći robota koji će daljinski operirat, a njime će upravljat kirurg iz nekog središta, rekao je Ivo Majerski iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prije nego što se uvede u cijeloj zemlji, potrebna su testiranja. Na popisu je 13 gradova, među njima i Hvar, gdje su se vijećnici pobunili. Jednoglasnom odlukom obustavili su uvođenje 5G mreže i to, kako kažu, na inicijativu skupine mladih ljudi koji su htjeli ostati anonimni.

Oni su pronašli tu poveznicu između povećanog broja malignih bolesti u gradu Hvaru, karcinoma od kojih umiru čak i mladi ljudi, i elektromagnetskih zračenja, rekla je Nada Jeličić (Most), vijećnica Gradskog vijeća Grada Hvara.

Iz HAKOM-a ovu odluku zasad ne žele komentirati jer je još službeno nisu zaprimili. Uvjeravaju da, što se zračenja tiče, razlike između stare i nove mreže nema. Hvarani ističu i slučaj Bruxellesa, gdje su vlasti također stopirale uvođenje 5G mreže.

Koliko ja znam, signal u Zagrebu je puno bolji nego što je u Bruxellesu. Dakle, to vam je na neki način trade off. Vi, ako se nečega previše bojite, onda ćete zaostajati. U ovom slučaju Bruxelles zaostaje za Zagrebom što se tiče mobilnih elektroničkih komunikacija, rekao je Majerski.

Hvar osniva radnu skupinu

Ovo nije prvi put da se građani bune. Početkom godine su u sedam hrvatskih gradova organizirani prosvjedi protiv 5G mreže. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da nijedno istraživanje zasad još ne može sa sigurnošću potvrditi povezanost elektromagnetskih polja i nastajanja karcinoma.

Frekvencijski spektri koje pokriva 5G mreža su slični onima koje pokriva 4G mreža. Tako da zapravo neće biti neke razlike osim što će biti više baznih stanica, više antena, ali će njihov domet biti kraći, rekla je Marijana Bubaš iz HZJZ-a.

Dodaje da od inovacija ne možemo bježati.

Bitno je da se ponašamo zdravo, bitno je da pazimo kada koristimo telefone, da, na primjer, ne razgovaramo dugo na mobilni uređaj. Možemo koristiti slušalice, a možemo pisati i poruke, rekla je Bubaš.

Gradsko vijeće Hvara osnovat će radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i porasta slučaja karcinoma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti