Odluka Europske komisije pomirljiva: Ako poštuju pravila, svi mogu razvijati 5G mreže

Preporučuju da treba osigurati da svaki operator ima odgovarajuću strategiju za više prodavatelja kako bi se izbjegla ili ograničila bilo kakva znatna ovisnost o jednom dobavljaču.

Martina Čizmić | 30.01.2020. / 14:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija objavila je niz preporuka za razvoj pete generacije mobilnih mreža 5G kako bi se spriječili sigurnosni rizici, ne navodeći nijednu tvrtku ili državu koja bi predstavljala sigurnosni rizik.

Sjedinjene Države vrše pritisak na svoje saveznike da isključe kineski Huawei kao dobavljača opreme za mreže 5G zbog sumnje u špijunažu u korist Kine.

Australija i Japan poslušali su američke sugestije, ali je Velika Britanija, koja napušta EU, dala djelomično zeleno svjetlo za Huawei.

Komisija je predstavila niz mjera koje su dogovorile države članice i kojima je cilj smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G.

Xiaomi Mi Mix 3 5G Tek za 3 godine prodaja 5G telefona dosegnut će 50 posto

Mi u Europi prihvaćamo svakoga, ali imamo vrlo stroga i zahtjevna pravila, izjavio je povjerenik za industriju Thierry Breton na konferenciji za novinare.

Huawei je priopćio da je zadovoljan instrumenarijem EU-a, koji je "objektivan i utemeljen na činjenicama".

Europska komisija još je u rujnu 2016. predstavila akcijski plan za 5G. Ulaganja u tu mrežu dostići će milijardu eura, od čega je 300 milijuna iz europskog proračuna.

Očekuje se da će do kraja ove godine prve usluge 5G postati dostupne u 138 europskih gradova, a u Hrvatskoj će to biti Osijek.

S tehnologijom 5G možemo ostvariti puno toga: pružiti potporu personaliziranom liječenju, preciznoj poljoprivredi i energetskim mrežama koje mogu uključivati sve vrste obnovljivih izvora energije. Njezin će doprinos biti pozitivan, ali samo ako se pobrinemo za sigurnost naših mreža. Tek tada će digitalne promjene koristiti svim građanima, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije zadužena za digitalna pitanja Margrethe Vestager.

Iako su za sigurno uvođenje tehnologije 5G u najvećem dijelu odgovorni sudionici na tržištu, a države članice nadležne su za nacionalnu sigurnost, sigurnost mreže pitanje je od strateške važnosti za cijelo jedinstveno tržište i tehnološku suverenost EU-a.

EU smatra 5G ključnim za poticanje gospodarskog rasta i za tehnološko natjecanje sa Sjedinjenim Državama i Kinom.

Slika nije dostupna Prosvjedi protiv 5G tehnologije održani u sedam gradova u Republici Hrvatskoj

Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, a glavni su konkurenti u Europi toj kineskoj kompaniji švedski Ericsson i finska Nokia. Hrvatska tvrtka Ericsson Nikola Tesla jedna je od nekoliko Ericssonovih centara izvornosti za razvoj tehnologije 5G.

U zaključcima iz paketa instrumenata države članice dogovorile su se da će ojačati sigurnosne zahtjeve, ocijeniti profile rizika dobavljača, primjenjivati relevantna ograničenja za dobavljače koji se smatraju visokorizičnima, uključujući potrebna isključenja za ključnu infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom (kao što su funkcije osnovne mreže) te uspostaviti strategije za diversifikaciju dobavljača.

Preporučuju da treba osigurati da svaki operator ima odgovarajuću strategiju za više prodavatelja kako bi se izbjegla ili ograničila bilo kakva znatna ovisnost o jednom dobavljaču ili dobavljačima sličnog profila rizičnosti, osigurati odgovarajuću ravnotežu dobavljača na nacionalnoj razini i izbjeći ovisnost o dobavljačima koji se smatraju visokorizičnima; to podrazumijeva i izbjegavanje svih ovisnosti o jednom dobavljaču te promicanje veće interoperabilnosti opreme.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti