Poskupjele bi usluge za građane: Velike tehnološke tvrtke protive se novom nametu i "porezu na internet"

Nizozemska je u ponedjeljak upozorila da tehnološkim tvrtkama ne bi trebalo nametati namet radi sufinanciranja novih mobilnih mreža jer bi se time narušilo načelo internetske neutralnosti i podigle cijene usluga za građane.

Hina | 27.02.2023. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton pokrenuo je prošli četvrtak konzultacije o financiranju izgradnje skupih 5G i širokopojasnih mreža.

Velike telekomunkacijske tvrtke poput Deutsche Telekoma, Orangea, Telefonice i Telecom Italije već dugo lobiraju da se dio financijskog tereta prebaci na tehnološke divove poput Googlea, Applea, Amazona i Microsofta.

Google Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža

Tehnološke tvrtke čine više od polovine internetskog prometa, upozoravaju telekomi.

Skupina tehnoloških tvrtki, uključujući Google, Apple, Meta Platforms, Netflix, Amazon i Microsoft, odgovorila je pak da bi 'porez na internet' potkopao propise EU-a o jednakom tretiranju svih korisnika.

Nizozemska ministrica gospodarstva Micky Adriaansens osvrnula se u ponedjeljak na inicijativu da se tehnološke divove uključi u financiranje mobilnih mreža.

Nizozemska vlada naručila je od savjetodavne kuće Oxer studiju, koja je pokazala nedostatke takvog ''poreza'', rekla je Adriaansens.

Time bi se kaznilo potrošače, rekla je ministrica u intervjuu Reutersu te objasnila da bi se potrošači koji plaćaju pretplatu na telekomunikacijske usluge, streaming i videousluge mogli suočiti s većim računima jer bi tehnološke tvrtke vjerojatno trošak novog poreza prenijele na korisnike.

Prvo bismo trebali analizirati problem i utvrditi kako tržište obično reagira na takve izazove. Prvo, treba li vlada osigurati (infrastrukturu), može li se novac nabaviti negdje drugdje ili je isključiva odgovornost tržišta da se pobrine za infrastrukturu? objasnila je ministrica dilemu.

Mislim da je prisutna bojazan da naša infrastruktura nije u stanju ispuniti naša očekivanja i naše ambicije. Razumijem tu bojazan, ali smatram da u tom slučaju ne bi trebalo tako pristupati tom pitanju, tako brzo, rekla je Adriaansens.

Prema Oxerinoj studiji, viši troškovi mreža nisu predstavljali teret za europske telekome, unatoč snažnom rastu internetskog podatkovnog prometa.

6G tehnologija Ericsson najavio ulaganja u istraživanje 6G tehnologije u Velikoj Britaniji

Oxera je također utvrdila da je modernizacija mreže potaknula operativnu dobit telekomunikacijskih kompanija, s obzirom na smanjeni broj zaposlenih i niže kapitalne troškove.

Naša analiza prijedloga o nametu pokazuje da ne postoje čvrsti dokazi da bi (naknada) poboljšala ekonomsku učinkovitost i da bi potencijalno donijela značajne transakcijske i troškove postavljanja, stoji u izvješću Oxfere. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti