Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža

Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.

Hina | 26.09.2022. / 11:48

Google (Foto: Afp)

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i drugi veliki europski operateri već dugo upozoravaju da tehnološki divovi besplatno koriste njihove mreže i imaju ogroman udio u prometu pa bi trebali preuzeti i dio troškova.

Google Sud potvrdio kaznu Googleu zbog dominacije na tržištu

Europska komisija planira u idućim mjesecima od tehnološkog i telekomunikacijskog sektora prikupljati povratne informacije o tom pitanju i potom predstaviti zakonski prijedlog..

Šef Googleova odjela za Europu i Bliski istok Matt Brittin podsjeća da je ideja o dijeljenju troškova iznesena prije više od 10 godina i tvrdi da bi mogla narušiti načelo mrežne neutralnosti u Europi.

Uvođenje načela 'pošiljatelj plaća' nije nova ideja, a poništilo bi brojna načela otvorenog interneta, smatra Brittin, prema tekstu govora koji će održati na konferenciji u organizaciji lobističke udruge za telekomunikacije ETNO.

Argumenti su slični onima koje smo čuli prije 10 i više godina i ne vidimo nove podatke koji bi promijenili stanje, stoji u tekstu njegova govora.

Takav potez mogao bi imati negativan učinak na potrošače, posebno u razdoblju rasta cijena, rekao je Brittin, pozivajući se na izvješće europske udruge za zaštitu potrošača BEUC.

Google je dao svoj doprinos i pomogao telekomunikacijskim kompanijama da budu učinkovitije, preuzimajući prijenos podataka gotovo na čitavoj relaciji i ulažući milijune eura u infrastrukturu.

Google Izdavači tuže Google u Britaniji i Nizozemskoj zbog izgubljenih prihoda

U 2021. uložili smo u sklopu kapitalnih izdataka više od 23 milijarde eura, a veliki dio iznosa bio je usmjeren u infrastrukturu, rekao je Brittin.

To uključuje šest velikih podatkovnih centara u Europi, 20 podmorskih kabela na globalnoj razini, uključujući pet u Europi, i radnu memoriju za pohranu digitalnog sadržaja unutar lokalnih mreža na 20 lokacija u Europi. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti