Sud potvrdio kaznu Googleu zbog dominacije na tržištu

Iako je sud smanjio kaznu za pet posto, ona i dalje iznosi impresivnih 4,125 milijardi eura.

Martina Čizmić | 14.09.2022. / 12:14

Google (Foto: Afp)

Najviši europski sud odredio je impresivnu kaznu Googleu u iznosu od čak 4,125 milijardi eura. Kako su napisali u pojašnjenju, kazna je posljedica nepoštene dominacije na tržištu pametnih telefona, točnije zbog korištenja mobilnog operativnog sustava Android za onemogućavanje konkurencije. 

Sud je odlučivao o žalbi Alphabeta (Googleovog vlasnika) na raniju presudu, prema kojoj je Google kažnjen s 4,34 milijarde eura. Sud je u većoj mjeri potvrdio odluku, ali je kazna smanjena za pet posto. 

Slika nije dostupna Europa prijeti: Budu li kršili europske propise, tehnološkim divovima ne gine kazna, a možda i razdvajanje

U Googleu su, razumljivo, razočarani odlukom Suda. 

Android je stvorio više, a ne manje izbora, poručili su iz tvrtke. 

Podsjetimo, Komisija je u svojoj odluci iz 2018. navela kako je Google koristio Android ne bi li učvrstio svoju dominaciju u pretraživanju interneta. Istaknuli su kako je Google plaćao velikim proizvođačima pametnih telefona i operaterima mobilnih mreža, kako bi njihova tražilica Google i operativni sustav Android bili primarni izbor. 

Google je rekao da je djelovao poput bezbrojnih drugih tvrtki i da takva plaćanja i ugovori pomažu održati Android besplatnim operativnim sustavom, kritizirajući odluku EU-a jer nije u skladu s ekonomskom realnošću mobilnih softverskih platformi.

Inače, tijelo za provedbu antimonopolne politike EU-a do sad je odredilo ukupno 8,25 milijardi eura kazni Googleu u tri slučaja koja se rastežu posljednjih deset godina. 

Slika nije dostupna Europski sud potvrdio kaznu Googleu: Moraju platiti 2,4 milijarde eura zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja

No, ovo nije jedina istraga koju EU vodi protiv Googlea i drugih velikih tehnoloških divova. 

Tako se istražuje Googleovo digitalno oglašavanje, Appleova pravila u App Storeu, Meta i njeno prikupljanje i korištenje podataka korisnika te Amazonova poslovna i tržišna praksa. 

 Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti